13.8 C
Sarajevo
08.05.2024

Jemenski ljekari: Najmanje 130 tijela izvučeno iz ruševina

Najmanje 130 tijela izvučeno je iz ruševina pritvornog centra koji je je iz vazduha pogođen u napadu koalicije predvođene Saudijskom Arabijom na jugozapadu Jemena, saopštili su jemenski ljekari.

Napad je bio jedan od najsmrtonosnijih u višegodišnjem sukobu u Jemenu koji je odnio desetine hiljada života, doveo milione do ivice gladi i pokrenuo najgoru humanitarnu krizu na svijetu.

Koalicija pod vođstvom Saudijske Arabije, koja se bori protiv od Irana podržanih Hutija od 2015. godine, suočena je sa kritikama međunarodne zajednice zbog bombardovanja u kojima su pogođene škole, bolnice i svadbene zabave, ubivši hiljade civila.

- OGLAS -

Bašir al Davrani, portparol jemenskog Crvenog polumjeseca, rekao je za Asošijeted pres da broj smrtnih slučajeva tek treba da bude potvrđen, jer potraga za tijelima nije završena.

 

- Advertisement -
  
Kompleks koji je pogođen bio je lokalni univerzitet prije nego što su ga pobunjenici Huti pretvorili u pritvorski centar, jedan od više desetina pritvornih centara u oblastima pod njihovom kontrolom.

Porodice su počele da preuzimaju tijela iz bolnice u Damaru.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom koja pordžava mešđunarodno priznatu vladu Jemena, saopštila je da je bombardovala “legitimnu vojnu metu” i okrivila Hute jer su bivši univerzitet koristili kao pritvorski centar.

Huti i medicinski zvaničnici su rekli ranije da je u zgradi u trenutku napada bilo 170 ljudi.

Zatočenici su bili vojnici međunarodno priznate jemenske vlade i civili koji su uhapšeni zbog kritikovanja Hutija posljednjih godina.

Građanski rat u Jemenu počeo je 2014. godine, kada su Huti preuzeli glavni grad Sanu i veći dio sjevera zemlje. Saudijska koalicija većinom arapskih država intervenisala je u martu 2015. godine kako bi pokušala da na vlast vrati međunarodno priznatu vladu predsjednika Mansura Abeda Raba Hadija.

U sukobima je poginulo više od 94.000 ljudi.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA