17.7 C
Sarajevo
20.09.2024

Izložba plakata i lutki iz predstava sarajevskog Pozorišta mladih

Đacima te škole i drugim zainteresiranima predstavlja ekponate – arhivirane plakate i lutke iz nekih predstava sarajevskog Pozorišta mladih, kreirane većinom za dječiju scenu.

Inicijator izložbe Boris Čistopoljski, profesor u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti, na otvorenju je poručio đacima da su i oni kreatori radova iz širokog spektra primijenjene umjetnosti, koje galerija namjerava izlagati.

Mirjana Čistopoljski je za iduću godinu, povodom 70. godišnjice Pozorišta mladih najavila širu, retrospektivnu izložbu ove vrste.

- OGLAS -

Napomenula je da su neke dijelove lutaka za prvu pozorišnu predstavu prije sedam decenija izrađivali učenici te škole i da i trenutno postoji lijepa poveznica između đaka ove školske ustanove i Pozorišta mladih.

Đacima je Mirjana Čistopoljski poručila da je njihova djelatnost važna jer se tokom obrazovanja i poslije bave širokim spektrom djelatnosti – grafičkim dizajnom, kostimima, kreacijama, izradom lutaka i drugim aktivnostima iz tog djelokruga.

- Advertisement -

Izložba “Plakati i lutke“ realizirana je u suradnji s pozorištem u projektu “Otvoreno u Pozorištu mladih“. Ujedno je ovim događajem počela nova izlagačka sezona u Galeriji Srednje škole primijenjenih umjetnosti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA