10.5 C
Sarajevo
29.09.2024

Predizborna obećanja na Kosovu: Dijalog sa Srbijom vodiće Vlada, a ne Thaci

Tokom predizborne kampanje za prevremene parlamentarne izbore na Kosovu 6. oktobra političke stranke najviše obećavaju vladavinu prava i borbu protiv korupcije, ekonomski razvoj, zaustavljanje trenda odlazaka mladih iz zemlje, kao i celovitost Kosova u sadašnjim granicama, javlja Anadolu Agency (AA).

Pitanje dijaloga sa Srbijom i takse na robu iz Srbije koje su dovele do zastoja u dijalogu, nisu glavne teme, ali sve partije, osim Demokratske partije Kosova (PDK), obećavaju da će dijalog sa Srbijom voditi premijer i Vlada, a ne predsednik Kosova Hashim Thaci.

– Bez obećanja o viznoj liberalizaciji –

- OGLAS -

Demokratski savez Kosova (LDK) i Pokret Samoopredeljenje, koje su u polednjem mandatu bile u opoziciji, obećavaju da će pobediti i da će uklanjanjem PDK-a Kadrija Veselija i AAK-a Ramusha Haradinaja, izvesti zemlju iz izolacije. Ovoga puta niko ne obećava viznu liberalizaciju.

Demokratska partija Kosova Kadrija Veselija svoju kampanju zasniva na obećanju da će se boriti protiv korupcije i nepotizma, iako je upravo ta partija najviše optuživana od strane svojih rivala za korupciju, nepotizam, zapošljavanje po partijskoj i rodbinskoj liniji i za direktno mešanje u rad pravosudnih organa.

- Advertisement -

Lider Alijanse za budućnost Kosova (AAK) Ramush Haradinaj, koji je kandidat za premijera koalicije sa AAK-PSD-PD,obećava da neće biti ukidanja taksi od 100 posto na uvoz robe iz Srbije, dok Srbija ne prizna Kosovo. Haradinaj tvrdi da je uvođem taksi sprečio plan Thacija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da podele Kosovo.

Kandidatkinja za premijera iz LDK-a Vjosa Osmani poručuje da nakon izbora neće biti koalicije sa PDK-om i da će LDK izvesti Kosovo iz izolacije. Ona obećava nezavisno pravosuđe, hitno delovanje za poboljšanje zdravstvenog sistema, kao i poboljšanje položaja žena.

– Referendum o budućnosti –

Lider Pokreta Samoopredeljenje Albin Kurti, takođe, obećava vladavinu prava, nezavisan rad pravosuđa, ekonomski razvoj i jačanje obrazonog sistema.

Lider Nisme i kandidat te stranke u koaliciji sa Alijansom za Novo Kosovo i Partijom pravde Fatmir Limaj zalaže se za jedinstvo albanskih partija uoči velikih odluka koje čekaju Kosovo u budućnosti.

Svi politički subjekti ove izbore smatraju svojevrsnim referendum za budućnost Kosova.

Očekuje se velika izlaznost birača u nedjelju, 6. oktobra. Iz dijaspore je prijavljeno rekordnih 35 hiljada birača zaintresovanih za glasanje.

Najviše šansi za pobedu, prema anketama koje se sprovode tokom televizijskih debata i na društvim mrežama, imaju LDK i Samoopredeljenje (Vetvendosje). Naravno, PDK ima svoje standardno biračko telo i za to će biti potrebna velika izlaznost da bi neka druga partija pobedila.

Da bi ušli u Skupštinu, albanski subjekti moraju da pređu izborni prag od pet posto, dok je za manjinske zajednice rezervisano 20 mesta. Što bude veća izlaznost birača, to će biti potrebno više glasova za ulazak u Skupštinu Kosova.

Na izborima se za 120 poslaničkih mesta u Skupštini Kosova takmiči 25 političkih subjekata, od kojih je 20 političkih partija, četiri koalicije i jedan nezavisni kandidat.

Predizborna kampanja traje deset dana i završava 4. oktobra u ponoć, kada počinje predizborna tišina, koja traje sve do zatvaranja birališta u nedelju, 6. oktobra.

Na ovim izborima, prema odluci Centralne izborne komisije, glasaće se samo sa važećim kosovskim dokumentima, dok je ranije bilo moguće glasanje i sa srbijanskim dokumentima.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA