Kukuruz je jedna od najrasprostranjenijih biljaka, koja se gaji svuda u svijetu i predstavlja pravu riznicu zdravlja. Izuzetno je bogata biljnim vlaknima, a osim toga, puna je folne kiseline (vitamina B3).
Za razliku od drugog voća i povrća, koje poslije termičke obrade gubi dio hranljivosti, u kukuruzu se, posle kuvanja ili pečenja, oslobađaju antioksidansi koji štite tijelo. Jesenja salata od kukuruza ukusna je i zdrava, ali i zavodljivo šarena, a uz dodatak pilećeg filea ili grilovanih bataka, dobićete savršen obrok.
Skuhati kukuruz i pomiješati sa skuhanim (ne prekuvanim) tamnim pasuljem, isjeckanim paradajzom i komadima zelene i crvene paprike. Pomiješati sok od limuna, dvije kašike maslinovog ulja i kašiku sirćeta od jabuke, a zatim dodati so i biber po ukusu. Preliti salatu ovom mješavinom i ostaviti je poklopljenu da odstoji 30 minuta na sobnoj temperaturi.