10 C
Sarajevo
30.09.2024

Čedomir Jovanović otvoreno: Bez dogovora Srbije i Kosova nemoguće je ostvariti trajni mir na Balkanu!

Čedomir Jovanović se oglasio na društvenim mrežama te komentarisao nedvano održane izbore na Kosovu. Naglasio je kako je pred Srbijom ključni period. 

Njegovu poruku prenosimo u cijelosti, bez intervencija: 

Rezultate izbora na Kosovu vidim kao izraz potrebe za osveženjem unutrašnje političke scene na samom Kosovu, ali i u odnosima sa Srbijom. Kosovo je pokazalo visok stepen demokratske kulture u izbornom procesu, i sada je vreme da se ta energija unese u regionalnu saradnju. Nadam se da će se u Prištini brzo formirati nova Vlada sa stabilnom većinom u parlamentu koja će imati snage da postigne sporazum sa Beogradom koji će društvo na Kosovu razumeti i prihvatiti.

- OGLAS -

Danas iz Beograda napadaju Kurtija jezikom koji se govorio pred svaku katastrofu na našim prostorima, i takve izjave ne smeju da imaju prostor u našoj politici. Ako biramo rečnik devedesetih, onda ishod ne može da bude drugačiji nego tragedija koju smo već preživeli.

Kurti nije pretnja za Srbiju, već šansa, zbog nade koje u njemu prepoznaje kosovsko društvo, i podrške koju uživa. U izjavama Aljbina Kurtija da želi da razgovara i sa Srbima na Kosovu, a ne samo sa Beogradom treba videti šansu za veći stepen integracije Srba u kosovsko društvo i institucije.

- Advertisement -

Umesto gazimestanskog dobošarenja treba čestitati pobednicima, i poželeti i jednima i drugima uspeh u pregovorima koji treba da nas dovedu do rešenja kosovskog problema.

Pred nama je ključni period u kome se pregovori Beograda i Prištine moraju pomeriti sa mrtve tačke. Ohrabruje pojačano angažovanje naših zapadnih partnera i činjenica da i SAD i Evropska unija ovaj proces vide kao vrhunski prioritet.

Bez dogovora Srbije i Kosova nemoguće je ostvariti trajni mir na Balkanu, i u tim naporima nam je najviše potrebna podrška suseda iz regiona. Poslednjih godinu dana zamrznutih pregovora bez napretka jasno su pokazali koliki teret to predstavlja za sve regionalne inicijative poput CEFTA, i napredak pojedinačnih država na evropskom putu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA