11.6 C
Sarajevo
18.10.2024

U BiH ‘Sedmica italijanske kuhinje u svijetu’

“Sedmica italijanske kuhinje” u svijetu je događaj koji je nastao nakon EXPO-a 2015 na inicijativu Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje te Ministarstva poljoprivrede Republike Italije. Organizuje se s ciljem međunarodne promocije kulinarske i enogastronomske tradicije kao prepoznatljivih karakteristika italijanskog identiteta i kulture, uz istovremeno jačanje komercijalnog prisustva i distribucije italijanskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

 

U okviru ove sedmice italijanski kuhar Stefano Cosattini će održati  master class u organizaciji Gastroid centra za obuke u hotelijerstvu i ugostiteljstvu u kojem će učestvovati profesionalni kuhari i učenici, a ovaj je kuhar snimio i kratki film u kojem će predstaviti italijanski meni sa tri slijeda. Ovim aktivnostima se želi promovisati italijanski poljoprivredno-prehrambeni sektor koji je izuzetan po svojoj kvaliteti, prehrambenoj sigurnosti, naprednim tehnološkim inovacijama, održivosti, bioraznolikosti i poštivanju tradicije.

- OGLAS -

 

Italija je zemlja koju odlikuju velike teritorijalne i klimatske razlike koje su se pretočile u različite i jedinstvene kulture, historije i tradicije, a svi ti elementi čine distinktivne linije mediteranske ishrane zahvaljujući kojoj se Italija smatra najzdravijom zemljom na svijetu. To je potvrdio i Bloomberg Global Health Index iz 2017, čija ljestvica obuhvata 163 zemlje, a vrijednost izvoza enogastronomskih proizvoda je prošle godine iznosila 41 milijardu eura, dok je u posljednjih pet godina izvoz porastao za 23 posto.

- Advertisement -

 

Čak 68 italijanskih proizvoda je na podiju prehrambenih proizvoda najprodavanijih na svijetu, u hrani imaju 292 proizvoda zaštićenog porijekla, a među vinima 523 oznake kvaliteta PDO i PGI (DOC i IGP).

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA