10.5 C
Sarajevo
07.05.2024

Iran: U nekim pokrajinama prekinut mobilni internet

Vlasti u Iranu prekinule su uslugu mobilnog interneta u nekim pokrajinama zbog sigurnosne zabrinutosti, izvijestila je iranska novinska agencija ILNA, prenosi Anadolu Agency (AA).

U izvještaju se citira anonimni službenik u Ministarstvu telekomunikacija Irana, koji je kazao da bi se obustava mobilnog interneta mogla proširiti i na više pokrajina, ukoliko sigurnosni službenici odluče da je to neophodno.

NetBlocks.org, koji prati kibernetičku sigurnost i upravljanje internetom, potvrdio je prekid mobilnog interneta u dijelovima Irana koji je počeo u srijedu ujutro.

- OGLAS -

Ovaj potez uslijedio je nakon što su opozicione grupe sa sjedištem u inostranstvu pozvale na proteste u četvrtak. Ti bi se protesti poklopili s 40. danom antivladinih protesta, koji su počeli nakon što je Vlada Irana utrostručila cijenu plina. Tokom protesta, Vlada je prekinula internetske usluge duže od sedam dana širom zemlje.

U izvještaju ILNA-e kaže se da je usluga mobilnog interneta zatvorena u provincijama Kurdistan, Alborz i Zanjan, kao i u gradu Shiraz. Provincije i spomenuti grad bili su poprište nemira tokom protesta.

- Advertisement -

Zvanični Iran je potvrdio da je nekoliko demonstranata poginulo tokom nemira, ali nikada nije dao tačan broj stradalih. Amnesty International tvrdi da je u sukobima poginulo više od 300, a da su vlasti pritvorile više od 7.000 ljudi.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA