12.7 C
Sarajevo
19.09.2024

Thaci: Bez recipročnog priznanja svaki sporazum sa Srbijom je besmislen

„Samo takvim sporazumom možemo ići naprijed. Bilo šta drugo za mene je neprihvatljivo, nepotrebno i samo gubljenje vremena“, dodao je on.

Thacii je održao konferenciju po povratku sa regionalne turneje gdje je rukovodioce Albanije, Crne Gore i Makedonije upoznao sa procesom dijaloga Kosova i Srbije. Kako je dodao, zemlje regije podržavaju pregovore Kosova i Srbije i podržat će mirovni sporazum koji će donijeti mir i stabilnost u regionu.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, dodao je da i ne može doći do recipročnog priznanja, bez okončanja procesa demarkacije Kosova i Srbije.

- OGLAS -

„Korekcija granice je moguća i osigurava Kosovu direktno priznanje Srbije, automatsko, kao i pripajanje Preševa, Medveđa i Bujanovca Kosovu. A priznanje Kosova od Srbije, podrazumijeva i priznanje od strane pet država EU koje nisu priznale Kosovo“, kazao je Thacii.

On je dodao da će recipročno priznanje podrazumijevati i uklanjanje ruskog veta u Savjetu Bezbjednosti Ujedinjenih Nacija, što znači i globalno priznanje Kosova i učlanjenje u međunarodnim organizacijama. Thaci je također rekao da je važno da se pregovaračka ekipa Vlade Kosova funkcionalizuje, da počne sa radom, da se proširi i stvori što širi konsenzus u kojem bi bili uključeni ljudi iz civilnog društva, medija i drugi.

- Advertisement -

On je dodao da niko ne može da predvidi datum ili sedmicu za postizanje sporazuma, ali da se vrše napori da se ne izgube još dvije decenije u zamrznutim odnosima ili sa statusom kvo.

“Što se prije postigne (sporazum), to je bolje za dvije zemlje i dva naroda”, dodao je.

Može vas interesovati: Thaci o pregovorima sa Srbijom: Bit će teško, ali Kosovo nema čega da se plaši

 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA