11.6 C
Sarajevo
20.09.2024

Kineski predsjednik prvi put se pojavio u javnosti nakon smrti ljekara koji je upozorio na epidemiju

Kineski predsjednik XI Jinping prvi put se pojavio u javnosti nakon smrti ljekara Li Venlijanga, koji je pokušao prvi da upozori na smrtonosni korona virus (2019-nCoV), javlja Anadolu Agency (AA).

Doktor Li je 30. decembra upozorio vlast na novi virus, ali su mu iz policije rekli da prestane da širi lažne vijesti. Njegova smrt izazvala je burne reakcije na društvenim mrežama. 

Pekinška uprava preduzela je određene aktivnosti tako što je poslala ekipu, koju čine članovi visokog disciplinskog tijela Komunističke partije koji bi ispitali smrt ljekara.

- OGLAS -

Kineski predsjednik posjetio je Pejojang u Pekingu kako bi se informisao o prevenciji i kontroli smrtonosnog virusa. Ovo je prvi susret s građanima nakon kratke posjete Yunnanu od 19. do 21. januara.

Korona virus se krajem prošle godine pojavio i brzo proširio u kineskom gradu Wuhanu, a slučajevi zaraze potvrđeni su u oko 25 zemalja širom svijeta. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je stanje globalne opasnosti, a brojne aviokompanije obustavile su letove ka Kini.

- Advertisement -

Nacionalna zdravstvena komisija Kine (NHC) saopštila je u ponedjeljak da je u protekla 24 sata preminulo 97 zaraženih osoba, čime se broj preminulih od zaraze opasnim virusom u toj zemlji povećao na 910.

Navodi se i da je do sada potvrđena zaraza virusom 2019-nCoV kod ukupno 40.484 pacijenata, među kojima je 6.500 u kritičnom stanju. Samo u protekla 24 sata potvrđen je najmanje 3.061 novi slučaj zaraze virusom. Pod nadzorom je 187.518 ljudi za koje se sumnja da nose opasni virus.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA