15 C
Sarajevo
20.09.2024

Drastično skočio broj mrtvih od koronavirusa

S novom brojkom od 242 smrtna slučaja u četvrtak, dosad rekordni broj umrlih u 24 sata više se nego udvostručio. Broj novih slučajeva zaraze povećao se za također rekordnih 14.840 na ukupno 48.206 slučajeva.

Zdravstveni dužnosnici u pokrajini Hubei, epicentru epidemije, rekli su da su od četvrtka počeli uključivati slučajeve novom metodom dijagnostike.

Promijenili su metodologiju

- OGLAS -

Kada bi se primijenila stara metodologija, broj novooboljelih skočio bi za samo 1508, pokazuju službeni podaci.

Pokrajinska komisija za zdravstvo rekla je protekli tjedan da će početi priznavati rezultate CT-a kao potvrdu zaraze, što bi omogućilo da bolnice brže izoliraju pacijente.

- Advertisement -

Također su rekli da su izmijenili stare podatke i prijašnje procjene sumnjivih slučajeva.

Hubei je prije dopustio da zaraza bude potvrđena samo testovima RNK, što može potrajati danima dok dođu rezultati i time se odgađalo liječenje.

RNK, ribonukleinska kiselina, prenosi genetičku informaciju omogućujući identifikaciju organizama poput virusa.

Primjena CT-a koji otkriva upalu pluća pomoći će pacijentima da prime lijekove što prije i povećaju izglede oporavka, rekla je komisija.

Nova metodologija dovodi i do porasta broja umrlih od koronavirusa

Nova metodologija vjerojatno dovodi i do porasta broja umrlih od zaraze koronavirusom, rekla je Raina McIntyre, voditeljica istraživanja na Institutu Kirby i Sveučilištu Novi Južni Wales u Sydneyju.

“Vjerojatno ima umrlih među ljudima kojima nije potvrđena zaraza laboratorijskom dijagnostikom, ali imaju obavljen CT. Važno je da se i oni ubroje”, rekla je.

U glavnome gradu Hubeija Wuhanu velik je problem nedostatak opreme za testove RNK i vjerojatno je doveo do toga da se zbog čekanja dijagnostike odgađalo i pravodobno liječenje pacijenata, što je pridonijelo širenju virusa u ranim danima izbijanja epidemije.

Smijenjeni dužnosnici u Hubeiju

Izvješća državnih medija kažu da je šef pokrajinske Komunističke partije Jiang Chaoliang smijenjen s mjesta tajnika pokrajinskog komiteta Hubeija, a Ma Guaoqiang s mjesta partijskog šefa u Wuhanu.

Izvješća ne navode razloge smjena, ali njih su dvojica najviše rangirani kineski dužnosnici koji su smijenjeni nakon što je krajem prošle godine počela epidemija koronavirusa u Wuhanu.

“Hvala Komunističkoj partiji. To je trebalo učiniti i ranije”, rekao je Reutersu stanovnik Wuhana Wang You.

Deseci nižerangiranih zdravstvenih dužnosnika širom zemlje već su izgubili posao jer nisu uspjeli spriječiti širenje epidemije, piše Reuters.

“Ta epidemija može krenuti u bilo kojem smjeru”

Iako se jučer smatralo da se situacija polako stabilizira, WHO je upozorio da je prerano za predviđanje kraja.

“Mislim da je danas prerano govoriti o početku, tijeku i kraju te epidemije”, rekao je Michael Ryan, šef Odjela za hitne situacije u toj organizaciji. 

Predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je da se broj novih slučajeva u Kini stabilizirao tijekom posljednjeg tjedna, ali da to “treba tumačiti iznimno oprezno”.

“Ta epidemija može krenuti u bilo kojem smjeru”, dodao je Tedros.

WHO je u utorak i srijedu u svom sjedištu u Ženevi organizirao konferenciju više stotina epidemiologa iz cijelog svijeta kako bi razmotrili načine borbe protiv nove epidemije.

Kineski predsjednik Xi Jinping je u srijedu istaknuo “pozitivan razvoj” jer se broj novih slučajeva zaraze smanjio tijekom posljednja tri dana, iako je broj umrlih veći od 1100.

Predsjednik je ipak istaknuo da oprez u ovom “velikom ratu” ne bi smio popustiti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA