15 C
Sarajevo
21.09.2024

Francuzi zatvorili Louvre zbog koronavirusa, prvi slučajevi zaraze i u Češkoj

U Kini su zabilježena 573 nova slučaja koronavirusa, što je najveći dnevni porast zaraženih u toj zemlji ove sedmice, dok je u Južnoj Koreji prijavljeno 376 novih slučajeva u nedjelju, a SAD nakon prve smrti od koronavirusa uvodi nova ograničenja putovanja.

U subotu je umrlo 35 osoba u Kini, dok je u petak umrlo 47 osoba te je do sada umrlo 2870 osoba, objavila je kineska Nacionalna zdravstvena komisija. Od umrlih u subotu samo jedna osoba nije iz pokrajine Hubei, gdje je izbila epidemija, već iz susjedne pokrajine Henan. U Hubeiju je zabilježeno 570 novih slučajeva, od kojih 565 u pokrajinskom sjedištu Wuhanu. Samo tri su osobe zaražene izvan Hubeija, što je najmanji broj otkada je Nacionalna zdravstvena komisija počela 20. siječnja izdavati dnevna saopštenja o broju zaraženih.

Broj novozaraženih se povećava unatoč tomu što su vlasti nekih država odgodile ili otkazale više važnih događanja u Europi. Među njima su Ženevski sajam automobila, Berlinski turistički sajam ITB, Milanski sajam namještaja i Svjetski kongres o pokretnim telekomunikacijama koji se trebao održati u Barceloni.

- OGLAS -

U nedjelju je u 64 zemlje svijeta zabilježeno 87,565 zaraženih koronavirusom, od posljedica zaraze dosad je umrlo 2990 osoba, prenosi France presse pozivajući se na službene podatke objavljene u 12 sati. 

U Hrvatskoj je potvrđena sedma zaražena osoba koronavirusom.

- Advertisement -

Potvrđeno je da je i u Češkoj od koronavirusa zaraženo troje ljudi. Sve troje bili su u Italiji i imaju blage simptome bolesti.

 

 

Ljubitelji umjetnosti ostali su pred vratima Louvrea, najposjećenijegasvjetskog muzeja, jer je osoblje odlučilo održati sastanak o koronavirusu. Dugački redovi nezadovoljnih turista vrzmali su se ispred muzeja u kojemu se nalaze neka od remek-djela svjetske umjetnosti, Da Vincijeva Mona Lisa i skulptura Venere Milske.

Glasnogovornica Louvrea kazala je da se očekuje otvaranje muzeja za posjetitelje nakon sastanka članova uprave, osoblja i muzejskoga liječnika. Dodala je da osoblje još nije dobilo službenu naredbu vlasti da zatvori muzej, no od jučer su do daljnjega u Francuskoj zabranjena sva javna okupljanja više od 5000 ljudi.

Vlada je odredbu izdala u subotu, nastojeći utjecati na sprečavanje širenja virusa. Od subote navečer u Francuskoj je potvrđeno stotinu slučajeva zaraze. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA