23.8 C
Sarajevo
18.05.2024

Google kažnjen sa 62 miliona dolara: Pratili lokaciju korisnika čak i kada su to odbili

Kompanija Google morat će da plati 62 miliona dolara odštete zbog praćenja lokacije bez pristanka korisnika.

Ova svota bit će isplaćena grupi korisnika, a rezultat je istrage koja je dokazala da je Google čuvao njihovu historiju lokacije čak i nakon što nisu pristali na to.

Prije šest godina, Google je uvjeravao korisnike da njihovi podaci neće biti praćeni ako su isključili opciju historije lokacije na njihovim uređajima, ali je istraga koju je provela agencija AP pokazala da su stvari ipak stajale malo drugačije, piše B92.

- OGLAS -

Rezultat je takav da će dio spomenute svote biti raspoređen na 21 neprofitnu organizaciju, koje će to zatim proslijediti svojim štićenicima. Dalje, 18,6 miliona dolara bit će isplaćeno za advokatske naknade, a kako je sudija Edvard Davila rekao, ova tužba je bila “ekstremno uspješna”.

Google je, kako se navodi u dokumentu kojim se potvrđuje nagodba, morao da prestane da prati lokaciju korisnika istog trenutka kada su isključili ovu opciju u podešavanjima svog Google naloga.

- Advertisement -

Umjesto toga, navodi se, čak i kada je ova opcija bila isključena, svaki put kada bi korisnici uključili neki Google servis, njihova lokacija je bila praćena – ovo uključuje i aplikacije kao što su Google Maps, apliakcije za vremensku prognozu, pa čak i pretragu putem Google Chrome pregledača.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA