11.6 C
Sarajevo
16.09.2024

Ljekovito bilje sa Sokoca na tržištu EU

Ovu tradicuju prepoznao je Mladen Orašanin i njegova porodica, koja je 2015. godine osnovala firmu “Bilje i Ljekobilje” čija je osnovna djelatnost sakupljanje i prerada aromatičnog, ljekovitog bilja, gljiva i šumskih plodova.

Orašanin je za Akta.ba kazao da su prije osnivanja firme, živeći na selu, vršili otkup navedenog bilja i plodova za firme iz BiH, nakon čega su došli na ideju da bi i oni mogli biti jedna otkupna i distributerska firma i raditi za sebe, što se pokazalo ispravnim, jer svoje proizvode trenutno plasiraju na tržište EU.

“Mi trenutno tržištu nudimo poluprerađeno bilje, gljive i šumske plodove ali i eterična ulja od samoniklog šumskog bilja. Imamo vlastiti proizvodni pogon skromnih kapaciteta sa tendencijom povećanja po potrebi. Raspolažemo sa namjenskim objektom za čišćenje, sušenje i pakovanje šumskih plodova, gljiva, bilja i ljekovitog bilja koji je izgrađen prije dvije godine. Pored skladišta, posjedujemo i manju hladnjaču, neophodnu opremu za sušenje bilja, Ijekobilja i šumskih plodova, kao i destilator za proizvodnju eteričnih ulja”, kaže Orašanin.

- OGLAS -

Njihova destilaciona linija za proizvodnju eteričnog ulja kapaciteta je 1.500 L, sa mogućnošću proširenja na maksimalnih 6.000 L.

- Advertisement -

Pogoni ovog malog, ali uspješnog pordičnog biznisa, nalaze se u selu Žljebovi koje se nalazi između opština Sokolac i Han Pijesak na nadmorskoj visini od 870 metara, u podnožju planine Romanije.

To je područje koje obiluje mnogobrojnim prirodnim resursima, što zbog svog geografskog položaja, tako i zbog  netaknutosti same prirode. Najzastupljenije gljive sa ovog dijela su šmrljak, vrganj i lisičarka, od šumskih plodove kleka i šipurak, kao i veliki broj raznovrsnog ljekovitog bilja.

Trenutno firma ima dva stalno zaposlena i dvadesetak osoba koje su sezonski angažovane, uglavnom po osnovu ugovora o djelu.

Na nedavno završenom EFSE turniru, u organizaciji Mozaik fondacije i Agencije SERDA, osvojili su novčanu nagradu u vrijednosti od 10.000 eura.

“Za nas je ovaj iznos i nagrada od velikog značaja. Ta sredstva ćemo iskoristiti za kupovinu opreme koja će nam omogućiti proizvodnju gotovog proizvoda i zaokruženje proizvodnog procesa bobičastih šumskih plodova”, rekao je Orašanin.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA