11.6 C
Sarajevo
18.10.2024

Mrvica sirnog zadovoljstva s nišićkih pašnjaka

Mrvica Cheese Factory  je mala manufakturna proizvodnja sira i jogurta po receptima glasovitih francuskih sirara. Godinu dana u maju ove godine tehnolozi Cheese Factoryja su od njih učili tehnologije i recepte proizvodnje sira prije nego što su krenuli u proizvodnju u maju ove godine. Sva proizvodnja, od samog prijema mlijeka pa do dobijanja gotovog proizvoda, obavlja se pod strogim stručnim nadzorom te po najvišim standardima kvalitete. Na nivou cijele grupacije je implementiran i certificiran HACCP standard, što daje garanciju sigurnosti njihovih proizvoda od farme do trpeze.

 - Mrvica sirnog zadovoljstva s nišićkih pašnjaka

Njihovi proizvodi su ekološki, ono što danas nazivamo zdravom hranom, što ljudi sve teže nalaze, a što se nekad, na stolovima naših nena i baka podrazumijevalo. Mlijeko koje prerađuju dobiveno je mužom krava i koza hranjenih na pašnjacima koji nikad nisu tretirani nikakvim hemijskim preparatima, na njihovoj farmi Basna. 

- OGLAS -
 
Farma Basna smještena je na ograncima Nišićke visoravni na oko 1.000 m nadmorske visine. Tu se odvija ekološki uzgoj autohtone balkanske pasmine goveda Buša. Rijedak prizor stada Buša danas se može vidjeti još samo na dvije farme u BiH. Njihovo mlijeko je kvalitetnije od mlijeka ostalih rasa goveda jer ima sedam posto masnoće.
 
 
Uzgajaju i Alpino koze porijeklom iz Austrije koje daju visokokvalitetno mlijeko, izvor proteina visokog kvaliteta, vitamina i minerala. Jedan litar kozijeg mlijeka sadrži 32 grama proteina, što je dovoljna dnevna potreba za dijete od 11 godina ili 70% od dnevne potrebe jedne trudnice. Kozije mleko se lakše probavlja od kravljeg jer je njegova mliječna mast sastavljena od manjih čestica.  Ono je i izvor mineralnih materija koje su potrebne ljudskom organizmu.
 
ASORTIMAN
 
Mladi sir od kravljeg mlijeka rađen po tradicionalnoj recepturi s najvišim higijenskim standardima. Ovaj niskokalotični sir brzo će vam postati omiljeni bilo da ga koristite za zdravi doručak ili kao sastojak za druga jela.
 
  

Punomasni bijeli sir od kravljeg mlijeka po recepturi francuskih sirara. Obiluje visokovrijednim mliječnim kiselinama i kalcijumom. Idealan je za miješanje s paradajzom, krastavcima, paprikom i ostalim povrćem, a odličan je i ako ga kombinirate sa samo malo maslinovog ulja.

  

Ricotta – tradicionalni talijanski svježi sir. Siromašan mastima, a bogat proteinima. Proizveden je od svježe surutke zbog čega je i jedan od najlaganijih svježih sireva.
Delikatna tekstura te blagi slatkasti okus čine ga važnim sastojkom velikog broja poznatih talijanskih jela, namaza i umaka.
Lazanje, ravioli sa ricottom, popularni cheese cake, pizza ili pak sicilijanski cannoli samo su neki od talijanskih klasika u koje će se ovaj svježi krem sir odlično uklopiti kao tradicionalni sastojak.

- Advertisement -
  

Basna sir dobijen od punomasnog kravljeg ili kozijeg mlijeka spada u vrhunske delikatesne polutvrde sireve. Zrije minimalno jedan mjesec u kontroliranim uslovima pod stalnim stručnim nadzorom. Izrezan u kockice se marinira u maslinovo ulje i kao takav nastavlja svoj tok zrenja. Zlatnožute je boje, glatke strukture s mogućim rupicama, karakterističnog mirisa.

  

Sir u maslini – Lagani mladi kravlji sir u maslinama impresivnog izgleda predstavlja zalogaj savršenog okusa. Poslastica je kojoj nijedan gost neće odoljeti.

  
Posjetite ih u u poslovnicama Mrvica (adresa: Paromlinska do 53H) i  Mrvica Old Town (adresa: Jelićeva br.1)
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA