11 C
Sarajevo
25.05.2024

Njemački gigant zabilježio rekordnu proizvodnju u Tešnju

Da vrijeme krize zbog pandemije ne mora značiti i pad poslovnih aktivnosti potvrđuju u kompaniji Mann Hummel u Tešnju. Kompanija je tržišni lider u proizvodnji filtera, između ostalog za automobilsku industriju. Godinu u kojoj bilježe rast poslovnih aktivnosti završavaju i s usaglašenim kućnim kolektivnim ugovorom koji će uposlenima osigurati materijalnu i pravnu sigurnost.

Oko 700 radnika kompanije Mann Hummel iz Tešnja su na kolektivnom godišnjem odmoru, nakon što su, uprkos svim izazovima rada u uvjetima panedmije, uspjeli ostvariti zadati poslovni cilj.

– Kad je u pitanju promet, ove godine postići ćemo rekord, a to je cifra od 40 miliona eura. Nama su išle u korist određene okolnosti na tržištu. Dok je konkurencija bila spora i nije reagovala na pravi način, mi smo bili dovoljno hrabri i prihvatili smo taj izazov i reagovali smo na najbolji način. Preuzeli određeni dio tržišta – kaže Mahmut Galijašević, generalni direktor MANN+HUMMEL BA.

- OGLAS -

Devedeset pet posto proizvodnje Mann Hummela se plasira na ino tržište, a ova kompanija je među izvoznicima koji će ostvariti pravo na subvenicije iz federalnog budžeta. Ciljana podrška je dobro došla, no poslovnom sektoru od presudne su važnosti ozbiljne reformske promjene.

– Moramo rasteretiti poreze i doprinose na rad, to je jedan način kako ćemo da zadržimo ljude u BiH. To je nešto što se mora prije svega uraditi kako bi kompanije zadržale svoju konkurentnost na tržištu, a s druge strane bili konkurentni i kada je u pitanju tržište rada – naglasio je Galijašević.

 

- Advertisement -
Hummel / 
 

Poslovni rast je, ističu u upravi, rezultat posvećenosti svih uposlenika zadatim ciljevima. To baš i nije česta situacija u domaćim uvjetima, kao što nije uobičajeno da takve rezultate prate i odgovarajućna poboljšanja materijalnih prava radnika. U toj kompaniji potpisan je kućni kolektivni ugovor za narednu godinu, satnica i dodaci za rad u turnusu su povećani, dogovorena je isplata 13 plaće i regresa.

– Taj kolektivni ugovor je po vrsti i po obimu prava jedan od boljih kolektivnih ugovora u našem okruženju. S obzirom na to da se radi o firmi iz metalskog sektora gdje situacija nije baš onakva kakva bi trebala biti, ovo je svakako jedna pozitivna vijest i dokaz da uspješnog poslodavca nema bez zadovoljnih radnika – istakao je Kenan Mujkanović, predsjednik Sindikata metalaca ZDK-a.

U konkretnom slučaju, kolektivnim ugovorom definirana je izrada nove sistematizacije, što je, smatraju u Sindikatu Mann Hummela, i važnije od konkretnih materijalnih davanja.

– Ustanovili smo da je sistematizacija bila malo previše radikalna i gruba, da tu postoji obim posla koji se povećao i mi ćemo formirati tim koji će od aprila, poslije prvog kvartala da vidi gdje su ti problemi i da iste prebaci u grupu više – naveo je Muhamed Bašić, predsjednik Sindikata MANN+HUMMEL BA.

To će biti važan korak za uposlene u ovoj kompaniji i dodatni razlog da se zalažu za njen dalji rast. A da je i u ovom trenutku to poželjan poslodavac potvrđuje i podatak da su na konkurs za prijem 50 radnika dobili više od 500 prijava, javlja FTV.

Podsjetimo da je kompanija u rukama istoimenog njemačkog giganta. 

(Biznis.info)

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA