31 C
Sarajevo
30.06.2024

Održana 45. po redu svečana ceremonija dodjele nagrada Najmenadžer, Najkompanija i Ličnost godine

Sinoć je (četvrtak, 27. 6) u Sarajevu održana ovogodišnja, 45. po redu, završna svečana ceremonija dodjele nagrada najuspješnijim poslovnim ljudima i kompanijama iz jugoistočne i srednje Evrope.

Ceremonija je počela emotivno, emitovanjem filma o životu i djelu Paneta Škrbića, idejnog tvorca i utemeljitelja nagrade „Najmenadžer i najkompanija“, koji nas je napustio u martu ove godine.

Proteklih mjeseci na adresu organizatora (Evropska nezavisna agencija za izbor i promociju menadžera, sa sjedištem u Sarajevu, Evropsko udruženje menadžera u Bosni i Hercegovini i časopis Euromanager) stiglo je mnogo prijedloga za proglašenje najboljih u više kategorija (najmenadžeri i najkompanije regiona u velikom, srednjem i malom biznisu, najministar regiona, najambasador regiona, najgradonačelnik regiona, najistaknutiji u komorskom sistemu, najbolji u oblasti informisanja, kao i najbolji djelatnici u umjetnosti).

- OGLAS -

Stručni žiri, kojim je predsjedavao uvaženi privrednik Vibor MULIĆ iz Varšave (Poljska), je temeljito analizirao brojne prijedloge upućene sa raznih strana iz država jugoistočne i srednje Evrope, i u konačnici je izabrao najbolje od najboljih.

Po tradiciji, laureatima se dodjeljuju kristalne statue sa pozlatom i zlatne plakete.

- Advertisement -

Oficijelni dio programa počeo je obraćanjem počasnog predsjednika Organizacionog odbora Ceremonije, bivšeg presjednika Republike Hrvatske, Stjepanom Mesićem.

EVROPSKA NAJMINISTRICA – TANJA FAJON

Prva nagrada dodjeljena na večerašnjoj gala ceremoniji bila je Specijalno priznanje za ljude iz politike, vlasti i diplomatije, odnosno nagrada „Evropska ličnost godine“, koja je ove godine pripala NJ.E. Alexanderu VAN DER BELLENU, predsjedniku Republike Austrije.

Tradicionalnu nagradu Evropske nezavisne agencije, časopisa Euromanager i Evropskog udruženja menadžera EVROPSKI NAJMINISTAR, prema jedinstvenoj ocjeni žirija Nezavisne agencije za izbor i promociju najuspješnijih ljudi, dobila je  potpredsjednica Vlade Republike Slovenije i ministrica vanjskih poslova Slovenije, Tanja FAJON.

U kategoriji  NAJAMBASADOR laureat je NJ. E. Masami KINEFUCHI, ambasador Japana u Bosni i Hercegovini.

I ovom prilikom dodijeljene su nagrade ljudima koji nisu direktno u biznisu, ali na najbolji način prave ambijent za biznis i olakšavaju poslovanje ljudima koji stvaraju nove vrijednosti. Tradicionalne nagrade NAJNAČELNIK I NAJGRADONAČELNIK u ovogodišnjem izboru dobili su Gregor MACEDONI, gradonačelnik, odnosno župan Mestne občine Novo Mesto, Slovenija, zatim gospodin Nermin MUZUR, načelnik Općine Ilidža, ali i Radoje ŽUGIĆ, bivši guverner Centralne banke Crne Gore, za očuvanje monetarne stabilnosti.

Prema odluci Evropskog nezavisnog žirija, profesor doktor Martin BERISHAJ je dobitnik Evropske nagrade– za oblast obrazovanja i nauke, a laureat u ovoj kategoriji je i menadžer vodeće slovenske agencije za kadrove pod nazivom T-MOMO, direktor i vlasnik Subija TAJROSKI, zatim  Vedran TUCE, direktor čuvene Sarajevske filharmonije, te Zoran ĐORĐEVIĆ, donedavno generalni direktor Javnog preduzeća POŠTA SRBIJE.

PODRUM BEGIĆ, ZENKO, DALLAS GROUP i TURBO TRADE

Među dobitinicima nagrade  najmenadžer i najkompanija u kategoriji malog i srednjeg biznisa su Adnan KOVAČEVIĆ, vlasnik i direktor kompanije TURBO TRADE iz Sarajeva, Leon BEGIĆ, osnivač i vlasnik Vinarije PODRUM BEGIĆ.

U kategoriji i grupi dobitnika u malom i srednjem biznisu bili su i gospođa Alma ČANČAR, izvršna direktorica zeničke kompanije ZENKO i gospodin Džemo ŠAHOVIĆ, vlasnik i direktor tvornice namještaja DALLAS GROUP iz Tutina u Republici Srbiji.

Za najbolju banku u regionu proglašena je SPARKASSE BANKA i njen predsjednik Uprave Amir Softić, a priznanje Najmenadžer decenije uručeno je predsjedniku Uprave Končar Gordanu KOLAKU.

BRAJLOVIĆ, KASALICA I USMIANI – NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO

NAGRADU ZA ŽIVOTNO DJELO za evropske menadžere i kompanije Žiri je odlučio dodijeliti trojici dobitnika i sjajnih menadžera, Seji BRAJLOVIĆU, vlasniku čuvenog restorana Brajlović na Ilidži, u Sarajevu, zatim vlasniku i direktoru Hotela Conte u Perastu, gospodinu Zoranu KASALICI. Ovu, najveću nagradu u 45. dodjeli zaslužnim menadžerima i kompanijama, pod nazivom „nagrada za životno djelo, dobio je i Ivo USMIANI, predsjednik Uprave i njegova kompanija JADRAN GALENSKI LABORATORIJ iz Rijeke, Republika Hrvatska.

ŠAMPIONI BIZNISA: NIKITOVIĆ, KRIŽANEC, KOSIĆ, JABANDŽIĆ, GABRIĆ I KARIĆ

Kao vrhunac svečane ceremonije uručene su nagrade „Super šampionima biznisa“ 2024. godine.

Ovo laskavo priznanje i nagradu dobili su Zoran NIKITOVIĆ vlasnik i direktor kompanije HEMOSAN iz Bara, Crna Gora, Ivan KRIŽANEC, direktor kompanije WE-KR iz Hrvatske, Dragana KOSIĆ, generalna direktorica kompanije SECTOR SECURITY iz Banje Luke, BiH, zatim Maid JABANDŽIĆ, direktor kompanije MADI i Prof.dr.sc. Nikica GABRIĆ , utemeljitelj i direktor Specijalne bolnice za oftalmologiju – Svjetlost iz Zagreba, koji su dobili i nagrade „Najbrend“ za stvaranje brendova MADI i SVJETLOST, te doajen bizinisa u ovom regionu, čuveni privrednik Bogoljub KARIĆ.

Treba napomenuti da je ponosni partner 45. po redu svečane ceremonije dodjela nagrada Najmenadžer i Najkompanija jugoistočne i srednje Evrope bila kompanija BH TELECOM d.d. Sarajevo, a generalni pokrovitelj Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na čelu sa  premijerom, Nerminom Nikšićem.

U prijepodnevnim satima, a u okviru ovog Projekta, kao i svake godine, održan je Biznis forum – Međunarodna poslovana konferencija, na kojoj su privrednici, dobitnici ovih evropskih nagrada, ali i predstavnici vlasti iz Bosne i Hercegovine i drugih država regiona, diskutovali u „Regionalnoj tržišnoj saradnji“ i mogućnostima uvezivanja privrednika i kompanija jugoistočne i srednje Evrope.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA