18.8 C
Sarajevo
13.09.2024

Švicarska uvodi instant elektronička plaćanja

I Švicarske kompanije i potrošači od sada mogu obavljati instant elektronička plaćanja, čime hvataju korak s europskim financijskim središtima u kojima raste popularnost takvih ultrabrzih prijenosa gotovine. Instant plaćanja omogućuju kreditne transfere u roku od 10 sekundi od uplate, umjesto da se danima čeka da transakcija bude u cijelosti provedena. U Europi se ona koriste od 2017. godine, a u SAD-u od prošle godine.

Oko 60 financijskih institucija može prihvaćati i provesti ​​instant plaćanja, pokrivajući više od 95 posto švicarskih platnih transakcija građana i kompanija, objavila je u srijedu švicarska središnja banka (SNB) koja je pokrenula svoju shemu s pružateljem financijskih sustava SIX.

U idućim mjesecima slične usluge najavit će druge banke, dodaje SNB, a očekuje se da će sve financijske institucije u Švicarskoj biti uključene do kraja 2026. godine. U Europi je udio instant plaćanja porastao s 5.2 posto svih kreditnih transfera u oktobru 2019. godine na 17.8 posto u februaru ove godine, prema Europskoj središnjoj banci.

- OGLAS -

Uprkos procvatu aplikacija za mobilno plaćanje, Švicarci su i dalje privrženi fizičkom novcu, koji kompanije sa fizičkim prodajnim mjestima i dalje najviše prihvaćaju kao sredstvo plaćanja, prema istraživanju SNB-a ranije ove godine. 

Uvođenje ove usluge na tržište predstavlja daljnju važnu prekretnicu i odražava kolektivnu predanost dionika budućnosti bezgotovinskog plaćanja u Švicarskoj, navodi se u priopćenju SNB-a. Dok su tradicionalna plaćanja još uvijek moguća, središnja banka očekuje da će instant plaćanja biti prihvaćena u srednjem roku, dodaje SNB.

- Advertisement -

Instant plaćanja smanjuju rizik namire budući da je prijenos trenutačan i konačan, dok obje strane u svakom trenutku imaju ažurirano stanje računa, što olakšava planiranje i izradu proračuna. Ubrzanje plaćanja također bi moglo potaknuti gospodarski razvoj budući da tvrtke mogu brže reinvestirati primljeni novac.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA