17.7 C
Sarajevo
19.05.2024

Zvizdić: BiH bilježi ekonomski rast i razvoj uprkos negativnoj retorici

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da su i u prvoj polovini 2018. godine nastavljeni pozitivni trendovi ekonomskog rasta, razvoja i zapošljavanja, uprkos negativnoj predizbornoj retorici i stalnom kreiranju političkih tenzija, prenosi Anadolu Agency (AA).

BDP BiH i dalje raste po stopi iznad tri posto, a zabilježeno je i značajno povećanje fizičkog obima industrijske proizvodnje od skoro pet posto, posebno u sektoru prerađivačke industrije.

Istovremeno, Bosna i Hercegovina je u prvih šest mjeseci 2018. godine ostvarila izvoz od šest milijardi KM, što je za 12 posto više nego u istom periodu prethodne godine, pri čemu više od 70 posto izvoza ide u zemlje Evropske unije, što predstavlja potvrdu stalnog unapređenja kvaliteta i konkurentnosti bosanskohercegovačkih proizvoda.  Najznačajniji vanjskotrgovinski partneri BiH su Njemačka, Austrija, Italija, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Turska i Holandija, najvažnija izvozna tržišta: Njemačka, Hrvatska, Italija, Srbija, Austrija i Slovenija, dok izuzetan razvoj ekonomskih odnosa i rast izvoza BiH ima i s Turskom, Rusijom i Kinom.

- OGLAS -

Pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama Evropske unije je 69,3 posto, a sa zemljama CEFTA-e 68,8 posto.

– U prvom kvartalu 2018 godine je nastavljen pozitivan trend rasta direktnih stranih investicija, koji je npr. u 2017. godini bio za 58 posto veći nego u 2016. godini, što je rezultat provedenih reformi i značajnog unapređenja poslovnog ambijenta. BiH postaje sve atraktivnija destinacija za nove strane investicije i zbog toga je neophodno da se prestane sa dezintegrativnim idejama, a nastave aktivnosti na ukupnoj reintegraciji i unapređenju ambijenta političke i pravne sigurnosti, jer će takvi procesi biti ključne poruke u buducim procesima povećanja domaćih i privlačenja stranih investicija -, navodi Zvizdić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA