11.6 C
Sarajevo
16.09.2024

Ajdin Latić: „Bećirović lobira kod reisa, Cvijanović nosi CIA-in svilen gajtan Dodiku, Komšić propao u zemlju!“

Za govornicom CKSK Ajdin Latić brutalan: „Bake i Seka u ofanzivi – spremaju li osvetu za aferu 'Asim'?“
„Ostvaruje se proročanstvo iz pjesme Dubioze kolektiv. Mi ćemo se, bogzna dokad, i dalje, i dalje, gušiti u govnima“, ističe Ajdin Latić.

Latić: „Evropska unija, Velika Britanija i SAD potpisuju sporazum o korištenju umjetne inteligencije koji je dvije godine pripremalo više od pedeset zemalja. U isto vrijeme kada je AI svuda oko nas, najavljujući haos veći sto puta od internet-revolucije, narodi u Bosni i Hercegovini još strepe jedni od drugih – strahuju od rata, ratuju po internetu za svoje vjere, ideale i vođe, vidaju rane iz rata koji je bio prije trideset godina… U isto vrijeme kad lokalne zajednice u civiliziranim zemljama biju bitke sa posljedicama klimatskih promjena, pospješuju ekološke politike, kandidati na Lokalnim izborima u našoj zemlji takmiče se ko će se više puta dnevno fotografisati pored mezarja, spomenika šehidima, grobova, džamija i crkvi.

I dok razvijene evropske zemlje muku muče sa nedostatkom energije i pronalaskom modusa za borbu protiv inflacije, režim Milorada Dodika štampa nove školske udžbenike u kojima daje važnost osuđenim ratnim zločincima, usto poručujući da se slavna srpska historija neće pisati u Sarajevu. Dragan Čović, pak, u vrijeme kad mu partneri iz Trojke gutaju toliko žaba nauštrb stvaranja povjerenja i boljeg političkog ambijenta, iz rukava izvlači kadrove za rukovodstvo na javnom RTV servisu koji ne trebaju biti na tim mjestima, a pogotovo ne sada.

Članovi Predsjedništva, čiji je opis posla vanjska politika, u vrijeme kad nam Zapad nasilu otvara vrata dok ih mi sami sebi pokušavamo zatvoriti, poput duhova se skrivaju od javnosti. Denis Bećirović lobira jedino kod reisul-uleme; Željka Cvijanović služi kao pismonoša Milorada Dodika da mu preda svilen gajtan koji mu je pripremila CIA, a njen imenjak Komšić kao da je u zemlju propao. Taj bosanski patriota, taj vječiti uspavani član Predsjedništva, niti se s kim važnim sastaje, niti gdje putuje da lobira, niti je vidljiv ijedan njegov suvisli politički potez izuzev ratne retorike kad ga njegova SDA pozove na neki polupredizborni skup.

- OGLAS -

Elmedin Konaković, koliko god se trudio popraviti imidž države kao i vlastiti i ići s aviona na avion, i dalje najjači agitprop i mašinerija SDA sa svojim satelitima, DF-om, Strankom za BiH i Islamskom zajednicom, svaki njegov potez pretvori u izdaju. Kada bi kao ministar vanjskih poslova proveo sedam dana u Bijeloj kući kod Joea Bidena, propaganda SDA bi od svega napravila uvjerljivu priču da je to izdaja, recimo, Palestine.

Bakir Izetbegović kao stari iskusni vozač, kako je sebe nazivao, u svom stilu ignorira sve probleme i rasulo u vlastitoj stranci. Tek povremeno svojim izjavama pojača kampanju o tobožnjim izdajama Trojke čekajući da propaganda o izdajama koju SDA vodi protekle dvije godine urodi plodom. Da postigne solidan rezultat na Lokalnim izborima koji će mu poslužiti kao odskočna daska za njegove vjerovatno posljednje izbore 2026. kada će napuniti 70 godina. Svjestan da će u manjim sredinama zadržati mnoštvo načelnika i općinskih vijeća i pomiren da je izgubio urbane centre. Za Sarajevo se ni ne trudi. Tek će, vjerovatno, uz svoj poznati performans ‘jedno priča, drugo radi’ posmatrati jedinu zaista neizvjesnu i najinteresantniju izbornu utakmicu u cijeloj državi – izbore u najmnogoljudnijoj općini u BiH, Novom Gradu. Sudeći prema nedavnim nepromišljenim izjavama Semira Efendića o koridoru VC, greškama u koracima koje nisu njemu svojstvene, prisutna je neobična nervoza. Sprema li to Sebija Izetbegović osvetu za aferu ‘Asim’ koja je bila najveći udarac za SDA možda ikada i nakon koje je krenulo nezaustavljivo urušavanje ove najmoćnije bošnjačke stranke…? I tako dalje. 

- Advertisement -

Cijeli komentar Ajdina Latića pogledajte u videoprilogu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA