7 C
Sarajevo
26.02.2024

AstraZeneca o skrivenim dozama: To je za EU i siromašne

Na zahtjev Europske komisije, talijanske sigurnosne snage provele su inspekciju za vikend u tvornici Catalent u Anagniju blizu Rima i ondje pronašle zalihu doza cjepiva AstraZenece, navodi list La Stampa. Talijanski dužnosnik kasnije je potvrdio izvještaj o inspekciji i rekao da će se doze poslati u Belgiju, prenosi Hina.

Francuski dužnosnik: EU neće ispaštati zbog tuđih grešaka

Niz reakcija na izvještaj pokazuju razinu nepovjerenja u EU prema anglo-švedskom proizvođaču koji je smanjio isporuku cjepiva Uniji do kraja lipnja na 100 milijuna doza umjesto 300 milijuna doza prema ugovoru s blokom 27 članica. Pronađenih 29 milijuna doza cjepiva AstraZenece dovoljno je za cijepljenje 14.5 milijuna ljudi.

- OGLAS -

“Zaliha od gotovo 30 milijuna doza otkrivena je blizu Rima tijekom provedene inspekcije. Sad je zaplijenjena”, rekao je glasnogovornik francuske vlade Gabriel Attal novinarima nakon sastanka kabineta.

“EU neće ispaštati zbog tuđih grešaka oko cijepljenja”, naglasio je.

Eurozastupnik Peter Liese, iz iste stranke kao njemačka kancelarka Angela Merkel, rekao je da ga je izvještaj ostavio bez teksta i pozvao AstraZenecu da razjasni situaciju. AstraZeneca je ranije danas objasnila da je većina doza iz tvornice tvrtke Catalent za EU, a ostatak je za siromašnije zemlje preko programa COVAX.

“Trenutno nije planiran izvoz osim u zemlje COVAX-a. 13 milijuna doza cjepiva čeka na kontrolu kvalitete kako bi ih se moglo otpremiti u COVAX”, rekli su iz tvrtke. Ostalih 16 milijuna doza isporučit će se Europi u ožujku i travnju, dodali su.

AstraZeneca je zasad bez komentara

Mario Gargiulo iz tvrtke Catalent rekao je za Reuters da je posjedovanje 29 milijuna doza cjepiva u tvornici u Anagniju u skladu s uobičajenom procedurom i da ta tvrtka često ima i više doza ondje. Europska komisija odbila je komentirati ovaj slučaj.

UNICEF je, u ime programa za razmjenu cjepiva COVAX, objavio da se predviđene isporuke cjepiva svim zemljama, uključujući Vijetnam, moraju odgoditi zbog kašnjenja u proizvodnji, prenosi Hina.

Dužnosnik EU rekao je da su neke doze u tvornicu stigle iz nizozemske tvornice cjepiva koju vodi Halix, kooperant AstraZenece. Pogon u Anagniju zadužen je za pakiranje cjepiva proizvedenih u tvornici Halixa te u pogonu u Belgiji koji vodi kooperant Thermo Fisher Scientific. AstraZeneca je navela da tvornica također u bočice pakira doze zaprimljene izvan EU i da će se one otpremiti u zemlje COVAX-a.

Oba pogona za proizvodnju cjepiva u Belgiji i Nizozemskoj navode se kako dobavljači Uniji u ugovoru koji je AstraZeneca potpisala s EU u kolovozu. Međutim, pogon Halix nije još odobren u Uniji jer AstraZeneca nije još dostavila dovoljno podataka europskom medicinskom regulatoru. Nije odobren ni u Velikoj Britaniji. Cjepiva proizvedena ondje ne mogu se koristiti u EU dok se ne dobije odobrenje što se očekuje idućih dana, najavili su dužnosnici EU i AstraZenece. Nije poznato zašto AstraZeneca nije ranije tražila odobrenje za tu tvornicu. Anglo-švedska tvrtka odbila je to komentirati.

Halix je također uvršten kao dobavljač Britaniji koja poziva EU da dozvoli isporuku doza koje su ondje proizvedene. Britanija dosad nije isporučila nijedno cjepivo AstraZenece Uniji iako su dva britanska postrojenja također navedena kao dobavljači bloka u ugovoru s EU. Halix je naveo da je započeo proizvodnju cjepiva za EU u prosincu i da može proizvesti oko pet milijuna doza mjesečno, no tvrtka nije htjela otkriti koliko je doza cjepiva već proizvela.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA