11.6 C
Sarajevo
16.09.2024

Australijanci spašavaju svijet od zaraze: Veliki korak ka vakcini za koronavirus

Australijski naučnici izolovali su koronavirus u laboratoriji. 

Ovo otkriće moglo bi biti ključno u procesu razvijanja vakcina jer će sad naučnici moći testirati bilo koje vakcinu  protiv laboratorijske verzije virusa, prenosi ABC.

Stručnjaci kažu da je virus sve više nalik SARS-u kao i da bi mogao zaraziti desetine hiljada ljudi.

- OGLAS -

Ovo je prvi put da su naučnici  uspjeli razviti koronavirus u laboratoriji izvan Kine, prije ovoga bio je samo jedan slučaj kineskih naučnika koji su u laboratoriju uspjeli samo detektovati genetski kod virusa. 

Ovaj poduhvat australijskih naučnika sa Doerti instituta u Melburnu puno je bitniji jer bi na temelju njihova istraživanja moglo biti jasno hoće li neka buduća vakcina efikasno djelovati protiv virusa. 

- Advertisement -

Svoje će otkriće odmah podijeliti sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom koja će podatke podijeliti laboratorijima širom svijeta koji su uključeni u razvoj vakcina za virus koji se proširio iz Kine.

Australijski naučnici su razvili koronavirus u laboratoriji od pacijenta koji je zaražen prošlog petka. 

-Imamo ga, fantastično! – rekao je zamjenik direktora instituta Majk Katon, dodavši kako je ovo otkriće od vitalne važnosti te da bi moglo postati ključni dio u procesu razvijanja vakcine.

“Radili smo 12 sati na dan, ponekad i do 2 ujutro. No bili smo spremni, zato je i osnovan ovaj institut, to je njegov zadatak. Od petka kad smo izolovali virus iz zaraženog pacijenta pa do utorka, uspjeli smo detektirati koronavirus, sekvencionirati ga i izolovati” rekao je dr Džulijan Drus s instituta u Melbourneu.

– To što imamo pravi virus, ne samo genetski kod kao što je bio slučaj u kineskoj laboratoriji, vrlo je je bitna stvar jer sad možemo izvoditi razne testove i metode i upoređivati rezultate – dodali su s instituta.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA