7.7 C
Sarajevo
01.03.2024

Boris Johnson pod sve većim pritiskom zbog savjetnika koji je kršio mjere izolacije

Britanski premijer Boris Johnson suočava se sa sve jačim pritiscima da otpusti svojega glavnog savjetnika Dominica Cummingsa, koji je prekršio ograničenja putovanja uvedena zbog pandemije koronavirusa.

Najmanje petnaest zastupnika iz Johnsonove vladajuće Konzervativne stranke pridružilo se zahtjevu laburista i liberalnih demokrata, kao i zdravstvenih dužnosnika te biskupa Anglikanske crkve, da Cummings podnese ostavku ili bude smijenjen.

Cummings je restrikcije putovanja unutar zemlje navodno prekršio više puta.

- OGLAS -

Naime, putovao je 430 kilometara iz Londona do svojih roditelja u okrugu Durham na sjeveru Engleske krajem ožujka, dok je imao simptome koronavirusa, te najmanje dva puta sredinom travnja.

Johnson kaže da je Cummings pratio instinkt svakog oca

Danas bi se trebao održati sastanak kabineta o ublažavanju restrikcija zbog koronavirusa, na kojemu će se raspravljati i o prijedlozima za otvaranje dijela poslova koji nisu esencijalni, izvijestila je novinska agencija Press Association (PA).

Premijer je na novinskoj konferenciji u nedjelju rekao kako je zaključio da je Cummings “pratio instinkt svakog oca i svakog roditelja te ga ja zbog toga ne otpisujem”.

Kritičari kažu da Cummingsovo ponašanje može uništiti vladinu politiku.

“Ako ostavite dojam da postoji jedno pravilo za njih, a jedno za nas, kobno nagrizate osjećaj da smo svi u ovome zajedno”, rekao je za ITV Stephen Reicher, član skupine bihevioralnih znanstvenika koji savjetuju vladu.

Konzervativni zastupnik Paul Maynard poručio je da je Cummingsovo ponašanje “neobranjivo”.

“Pitanje sada glasi: prihvaćamo li da nam se laže, da nas patroniziraju te da se premijer ponaša prema nama kao prema krdu”, napisao je na Twitteru anglikanski biskup Leedsa Nick Baines.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA