6.6 C
Sarajevo
24.02.2024

CNN: WHO u Wuhanu otkrio da se virus 2019. možda širio brže

Istražitelji Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koji istražuju podrijetlo korona virusa u Kini, otkrili su znakove koji pokazuju kako je izbijanje pandemije u Wuhanu u decembru 2019. godine bilo znatno šire nego što se ranije mislilo i hitno traže pristup stotinama tisuća uzoraka krvi iz grada koji im Kina dosad nije dopustila da ispitaju.

Glavni istražitelj misije Svjetske zdravstvene organizacije, Peter Ben Embarek, rekao je u intervjuu za CNN da je misija pronašla nekoliko znakova većeg širenja 2019., uključujući utvrđivanje da je po prvi puta bilo preko desetak vrsta virusa u Wuhanu već u decembru. Tim je također imao priliku razgovarati s prvim zaraženim pacijentom koji je kineski dužnosnik, uredski radnik u 40., bez bilješki u povijesti putovanja, a koji je prijavio da je zaražen 8. decembra.

Postepeno pojavljivanje detaljnijih podataka prikupljenih o dugo očekivanom putovanju WHO-a u Kinu moglo bi povećati zabrinutost koju su izrazili i drugi naučnici koji proučavaju podrijetlo bolesti koja se možda širila u Kini puno prije svog prvog službenog pojavljivanja sredinom decembra.

- OGLAS -

Ben Embarek, koji se upravo vratio u Švicarsku iz Wuhana, rekao je za CNN: “Virus je u decembru široko kružio Wuhanom, što je novo otkriće.”

Kineski naučnici timu WHO-a prezentirali 174 slučaja korone u Wuhanu u decembru 2019.

Stručnjak WHO-a za sigurnost hrane dodao je da su kineski naučnici timu prezentirali 174 slučaja koronavirusa u Wuhanu i okolici u decembru 2019. Od njih je 100 potvrđeno laboratorijskim testovima, a još 74 kliničkom dijagnozom bolesti pacijenta sukladno simptomima.

Ben Embarek je kazao da je taj veći broj, vjerojatno teških slučajeva koje su kineski liječnici rano primijetili – značio da je bolest mogla zahvatiti oko tisuću i više ljudi u Wuhanu tog decembra.

“Otada to nismo više modelirali”, rekao je. “Ali znamo … u velikim brojkama … od zaražene populacije, oko 15% završi u teškim slučajevima, a velika većina su blagi slučajevi.”

Ben Embarek je kazao da je misija – koja je obuhvaćala 17 naučnika WHO-a i 17 Kineza – proširila vrstu genetskog materijala virusa koji su proučavali iz ranih slučajeva koronavirusa prvog decembra. To im je omogućilo da gledaju djelomične genetske uzorke, a ne samo cjelovite, rekao je.

Kao rezultat toga, uspjeli su po prvi puta prikupiti 13 različitih genetskih sljedova virusa SARS-COV-2 od decembra 2019. Sljedovi, ako se ispitaju sa širim podacima o pacijentima u Kini tijekom 2019., mogli bi pružiti dragocjene tragove o geografiji i vremenu izbijanja prije decembra.

“Neki su s tržišta … Neki od njih nisu povezani s tržištima”, što uključuje tržište morskih plodova Huanan u Wuhanu, za koje se smatra da su odigrale ulogu u prvom širenju virusa. “Ovo je nešto što smo pronašli kao dio svoje misije … dio interakcije koju smo imali svi zajedno”, kazao je Ben Embarek.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA