15 C
Sarajevo
21.09.2024

Doktori u SAD-u: Uskraćuju nam ključne informacije o liječenju koronavirusa

 

CDC je zadužen da doktorima pruža informacije o tome kako kontrolirati pojavu žarišta bolesti, uključujući i koronavirusa. No, ova je državna agencija do sada objavila samo jednu detaljnu studiju pacijenta iz SAD-a koji se oporavio od bolesti, prilikom čega je navela koji su se lijekovi koristili tokom tretmana i kako je pacijent na njih reagirao.

Iako CDC ima informacije o liječenju ostalih pacijentima s koronavirusom u SAD-u, nije ih podijelio s doktorima diljem zemlje. Medicinski djelatnici kritizirali su ovakav stav CDC-a jer im je time onemogućen uvid u nalaze drugih doktora koji su liječili bolesnike s koronavirusom, a što bi im pomoglo pri njihovim tretmanima.

- OGLAS -

“Ako stedoktor koji se bavi slučajevima zaraze na odjelu za hitne slučajeve, želite znati kakvi su se tretmani koristili u Sjedinjenim Državama”, rekao je doktor Paul Offit iz dječje bolnice u Philadelphiji, a prenosi The Independent.

Novinar Brian Beutler napisao je na Twitteru kako “CDC američkim doktorima uskraćuje ključne informacije o liječenju bolesnika s koronavirusom i da za to vrijeme neki od navedenih pacijenata umiru”.

- Advertisement -

Mediji su nedavno kritikovali CDC i zbog toga što je navodno pustio pacijenta iz karantene u Teksasu, a za kojeg se kasnije utvrdilo da je pozitivan na novi soj virusa.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA