20.5 C
Sarajevo
20.05.2024

Ivo Kobaš: „Savjesni građani“

U politici nam lica sumnjivih moralnih vrijednosti nameću naopake zakone i odluke. Demokracija postaje privid. Veliki krivci se ne kažnjavaju, a i mali nisu svi jednaki pred zakonom jer je važnije ko su nego šta su učinili. Zato su ljudi sve fiše nezadovoljni, nesigurni, preplašeni i frustrirani. Sve manje je tolerancije i među malim ljudima, a neki od njih se pokušavaju ponašati kao i oni gore, koji sebi uzimaju za pravo i ono što nemaju, a nikome za to ne odgovaraju. I što su bahatiji, čini se da su uspješniji u ostvarivanju svojih ciljeva. Takvo stanje stvara jednu novu kategoriju ljudi, kategoriju „savjesnih građana“.

Eto, prije nekoliko dana gledam, kako bi to sad bilo moderno reći, „najnovije normalno“. U prodavnicu ulazi „savjesni građanin“, čovjek, namrgođen i već s vrata kori prodavačicu: „Ulazna vrata su vamo otvorena!“ „Da, volimo da naši kupci vide da radimo, a i da bude provjetrenije“, odgovara ljubazno prodavačica. „A uključili ste grijanje i rasipate energiju!“, ne da se umiriti „savjesni građanin“. „Ne, nismo uključili grijanje, pa vani je preko 20“, pravda se prodavačica. „Savjesni građanin“ se namrgođeno okreće i napušta prodavnicu bez pozdrava, ne zatvorivši za sobom vrata ni pri ulasku ni pri izlasku.

Zamišljam šta bi se desilo da je stvarno u toj prodavnici bilo uključeno grijanje? Istina, to za sada nije zabranjeno nikakvim zakonom, ali „savjesni građanin“ je iznad zakona. Zamišljam i hoće li mi tako sutra neki „savjesni građanin“ upasti u kuću s termometrom u ruci, pa ako vidi da sam prekardašio s grijanjem, razbiti sav namještaj po kući? Ili će ući u kupatilo i provjeriti temperaturu vode? A tek ako bude uključena pegla usred dana?

- OGLAS -

Bilo šta da uradi „savjesni građanin“, on za to nikome ne odgovara. Jeste li kad čuli da je neko od njih kažnjen? Ne, nikada i nigdje! Ako su mogli slobodno prebiti nekoga ko ne nosi masku i već se lijepo uhodali u inspekcijske poslove za koje ih niko nije ovlastio, što ne bi sad nekome razbili auto ako im se učini da ga neopravdano voze i troše dragocjenu energiju?

Da, teška su vremena došla. Zato, neodgovorni građani, oprez, jer nikada ne znate gleda li vas neki „savjesni građanin“ i na koju nogu je jutros ustao. A od toga vam zavisi kakav će vam biti dolazeći dan.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA