17.7 C
Sarajevo
20.09.2024

Južnokorejski lider poziva na “neviđene” korake za zaustavljanje korona virusa

Predsjednik Južne Koreje objavio je najveće upozorenje za zarazne bolesti i poručio da bi zvaničnici trebali poduzeti “neviđene, snažne” korake u borbi protiv epidemije korona virusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Moon Jae-in kaže da je epidemija dostigla “presudan preokret” i da će narednih nekoliko dana biti vrlo važan kritični trenutak.

To je rekao na početku sastanka vlade jer su vlasti u nedjelju prijavile još 123 slučaja čime je broj povećan na 556.

- OGLAS -

Južna Koreja i Kina prijavile su porast novih slučajeva virusa u nedjelju. Neki virus ne povezuju direktno s putovanjima u Kinu. Broj smrtnih slučajeva u Iranu popeo se na šest, što je najveći broj izvan Kine.

Južna Koreja je u nedjelju prijavila peti smrtni slučaj, drugi u jednom danu. Iz korejskih centara za kontrolu i prevenciju bolesti naveli su da su 113 od 123 nova slučaja iz četvrtog po veličini grada Dagua i okolnih područja.

- Advertisement -

Od posljedica zaraze korona virusom u Kini su umrle 2.444 osobe, saopćila je danas Nacionalna komisija za zdravlje. 

Prema posljednjim zvaničnim podacima, dosad je zaraza potvrđena kod 76.936 osoba, dok je u posljednja 24 sata umrlo 97 osoba, a registrovano je 648 novih slučajeva zaraze.

U posebnim administrativnim regijama Hong Kongu i Macau zaraženo je 69, odnosno deset osoba. Pod medicinskim nadzorom nalazi se 106.089 osoba i taj broj je smanjen.

Novi korona virus proširio se na više od 20 država, među kojima Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju, Singapur, Francusku, Rusiju, Španiju i Indiju.

Mnoge zemlje, uključujući i Tursku, evakuirale su svoje državaljne iz Wuhana – epicentra širenja virusa – i drugih pogođenih područja u Kini, stavivši ih u karantin i na posmatranje.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je međunarodn zdravstvenu uzbunu.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA