10 C
Sarajevo
02.03.2024

Kina protiv koronavirusa dosad cijepila 70 miliona ljudi

Kina je do 20. marta cijepila 70 miliona ljudi cjepivom protiv covida-19, izvijestili su u subotu državni mediji pozivajući se na Nacionalno zdravstveno povjerenstvo.

Od veljače je prvi lokalni prijenos virusa u Kini evidentiran kod jedne zaposlenice bolnice. Ona je primila dvije doze cjepiva između januara i februara, izvijestili su u subotu državni mediji.

Pacijentica, koju su identificirali pod prezimenom Liu, od 4. marta radila je u karanteni bolnice u gradu Xianu. Većinom je bila zaposlena na prikupljanju uzoraka osoba iz karantene, kojima je rađen test na konavirus, piše državni list Health Times.

- OGLAS -

Taj je slučaj zaraze Kina prijavila u četvrtak, a riječ je o prvome slučaju lokalnog prijenosa virusa u zemlji od 14. februara.

List ‘The Health Times’, koji se poziva na grupu stručnjaka iz provincije Shaanxi u kojoj se nalazi grad Xian, piše da je Liu zaražena nakon što je slučajno bila izložena virusu, dok je radila u bolničkom odjelu karantene.

List citira Zenga Guanga, bivšega glavnog epidemiologa kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, koji je rekao da cjepivo ne štiti sto posto od bolesti i da je “relativno sigurno, a ne apsolutno sigurno” te da javnost ne bi trebala sumnjati u domaća cjepiva zbog ovog slučaja.

“Stopa djelotvornosti domaćih cjepiva u prevenciji teških slučajeva zaraze koronavirusom u Kini veća je od 90 posto, a sveukupna stopa zaštite veća je od 70 posto”, rekao je Zeng, dodavši da su bolnice u kojima se liječe oboljeli od covida-19, područja visokog rizika zaraze u kojima se ni među cijepljenim medicinskim osobljem ne može isključiti mogućnost infekcije.

Trideset i tri člana osoblja koje je radilo u bolničkom odjelu s Liu imalo je negativne rezultate testiranja i svi su prošli medicinsku izolaciju i promatranje.

Kina trenutačno raspolaže četirima domaćim cjepivima protiv covida za javnu uporabu, a peto je cjepivo odobreno za hitnu upotrebu.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA