15 C
Sarajevo
20.09.2024

Na kruzeru Diamond Princess 355 putnika oboljelih od Corona virusa

Kanada je objavila da će, kao i Sjedinjene Države i Hong Kong prije nje, poslati avion po svoje zdrave državljane s kruzera Diamond Princess koji je usidren u Yokohami u Japanu.

Kanadski putnici na kruzeru koji pokazuju simptome koronavirusa neće se moći ukrcati na avion koji će biti poslan, nego će biti prebačeni u neku od japanskih bolnica gdje će dobiti najbolju odgovarajuću zdravstvenu njegu, dodaje se u saopštenju kanadske vlade. 

Američka ambasada u Japanu jučer je objavila kako će više od 400 svojih građana koji se nalaze na kruzeru prebaciti  kući, piše The Guardian. Na kruzeru se nalazi i 330 građana Hong Konga koji će također biti evakuisani u svoju domovinu.

- OGLAS -

Putnici koji budu evakuirani u Kanadu, SAD i Hong Kong morat će provesti 14 dana u karantinu.

Kruzer s 3700 putnika i članova posade u karanteni je u Yokohami od 3.  februara, nakon što je kod muškarca koji se iskrcao u Hong Kongu prije nego što je brod krenuo za Japan dijagnosticiran koronavirus. 

- Advertisement -

Prema podacima japanskog ministarstva zdravstva, ukupan broj oboljelih na kruzeru se popeo na 355 osoba.

“Do sada smo napravili testiranje na 1219 osoba i 355 ih je bilo pozitivno”, kazao je japanski ministar zdravstva Katsunobu Kato. To znači da je od jučer broj oboljelih porastao za 70. Kako je dodao, od 355 zaraženih njih 73 ne pokazuju simptome bolesti.

Japanske su vlasti dodale i da su se, osim 355 zaraženih na brodu, pojavila nova 53 slučaja na japanskom teritoriju u različitim regijama.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA