6.6 C
Sarajevo
25.02.2024

Njemačka bi mogla ukinuti neke mjere ako dođe do jačeg pada sedmične incidencije

Maloprodaja i kulturni objekti u Njemačkoj mogli bi biti otvoreni i prije 7. marta ako sedmodnevna incidencija padne ispod vrijednosti od 35, priopćeno je.

“Čim dogovoreni uvjeti budu ispunjeni, savezne pokrajine mogu dozvoliti rad maloprodaji, muzejima, galerijama, pedikerima i salonima za masažu”, rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert.

U zaključcima sastanka oko novih mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa predstavnici savezne i pokrajinskih vlada donijeli su odluku po kojoj se mjere zatvaranja produljuju do 7. marta.

- OGLAS -

Istodobno je navedeno kako se maloprodaja, muzeji i djelatnosti poput salona za masažu i pedikera mogu otvoriti ako sedmodnevna incidencija na 100.000 stanovnika trajno padne ispod vrijednosti od 35.

“Naravno da će biti postupnog ukidanja mjera zatvaranja”

Njemačka kancelarka Angela Merkel objasnila je na sastanku vlade da trajno znači tri dana zaredom, prenose njemački mediji.

Seibert je istodobno ukazao na to da je perspektiva daljnjih otvaranja u Njemačkoj “nesigurna”.

“Naravno da će biti postupnog ukidanja mjera zatvaranja. No nitko tko je ozbiljan ne može sa sigurnošću reći gdje ćemo se nalaziti u junu ili julu”, rekao je Seibert i dodao kako to ovisi o brzini širenja mutiranih sojeva virusa.

Direktor državnog epidemiološkog instituta Robert Koch Lothar Wieler izrazio je optimizam zbog konstantnog pada broja novozaraženih u Njemačkoj.

“Njemačka je na dobrom putu”, rekao je Wieler na zajedničkoj konferenciji za tisak s ministrom zdravstva Jensom Spahnom u petak.

Sedmodnevna incidencija zaraze u petak je u Njemačkoj iznosila 62.2 na 100.000 stanovnika.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA