7.7 C
Sarajevo
01.03.2024

Njemačka djelimično zatvorila granice

U ponoć su njemačke granice prema Češkoj i austrijskom Tirolu zatvorene za sve, osim za rijetke izuzetke. Savezni ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer želi spriječiti širenje mutiranih varijanti virusa.
 

Njemačke savezne policijske snage tokom noći u kojoj su temperature pale i do minus 20 stepeni raspoređene su na graničnom prelazu Schirnding između Bavarske i Češke. Isto se dogodilo i na svim ostalim graničnim prelazima između Njemačke i Češke, na područjima koja su nedavno označena kao “područja mutacije”. Granične rampe nisu spuštene, ali se zaustavlja svako vozilo, putnici se ispituju o razlozima posjete i, ukoliko je potrebno, vraćaju nazad. Nije bilo jasno koji bi se izuzeci trebali primijeniti u opštoj zabrani ulaska koju je odredio savezni ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer (CSU). Savezna policija saopštila je da granicu smiju prelaziti samo oni Česi koji rade u Njemačkoj u medicinskom sektoru ili “kritičnoj infrastrukturi”. Vozačima kamiona i onima koji odlaze na sahrane, kako je rečeno, također treba omogućiti ulazak. Svaki putnik mora prvo uraditi test na koronu. Nejasno je da li se oni koji putuju preko granice moraju testirati svakodnevno, svaki drugi dan ili samo jednom sedmično. Prekinut je i željeznički i autobuski saobraćaj između Bavarske i Češke.

Bavarska želi još izuzetaka

Bavarska pokrajinska vlada, nasuprot najnovijim propisima o zabrani ulaska u zemlju, koji su postali poznati tek nekoliko sati prije ponoći, želi uvođenje dodatnih izuzetaka. To znači da bi i oni koji rade u Njemačkoj trebali moći ući u zemlju, ukoliko njihova kompanija potvrdi da je njihov rad neophodan. To bi se trebalo definisati u razgovorima sa Saveznim ministarstvom unutrašnjih poslova u Berlinu, koje izuzetke želi što je moguće više ograničiti.

- OGLAS -

Češka zatvara rizična područja

S druge strane bavarske granice, u češkim okruzima Eger i Sokolov, kao i Trutnov na sjeveru zemlje, na snazi je potpuna zabrana kretanja. Češka policija već od subote kontroliše prilaze tim područjima. Međutim, ovo zaključavanje moglo bi biti okončano već u nedjelju (14. februar), jer parlament u Pragu još nije uspio dogovoriti produženje hitnih mjera za suzbijanje širenja pandemije, koje su na snazi do ove nedjelje. Time, kako je istaknuto, nema više pravne osnovu za zatvaranje tih žarišta korone.

Kritika strogih propisa

Na njemačkoj strani granice, okružno vijeće Tirschenreutha kritikovalo je stroge propise o ulasku. Roland Grillmeier pojašnjava da je dosadašnja strategija kampanje testiranja za oko 23.000 osoba, koje iz Češke dolaze u Njemačku na posao, bila sasvim dovoljna. “Pozitivni rezultati testa za one koji stalno putuju bili su ispod jedan posto, a u petak čak i na nuli”, rekao je Grillmeier. Udruženje Čeha koji poslovno putuju u Njemačku zatražilo je obeštećenje za iznenadnu de facto zabranu ulaska mnogim uposlenicima. “Ne bi se smjelo dogoditi da neko od danas do sutra završi na ulici”, rekao je Jan Triska, predstavnik ovog udruženja, u izjavi Njemačkoj novinskoj agenciji. Bavarski premijer Markus Söder izjavio je u Münhenu da se zalaže za otvorenu Evropu, ali u slučaju pandemije sigurnost mora biti prioritet. Bavarske vlasti zabrinjavaju studije u kojima se pokazalo da se kod visokih stopa zaraze u pograničnim regionima sa Češkom u više od 60 posto slučajeva radi o virusnoj varijanti B.1.1.7. iż Velike Britanije. Južnoafrička varijanta se, kako je navedeno, proširila u Tirolu. Pokrajinska vlada u Tirolu odbacuje strože zaključavanje. Stoga je savezna vlada u Beču počela sa izolacijom te pokrajine.

Seehofer kritikuje EU

U međuvremenu, njemački savezni ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer uputio je oštre kritike na račun Evropske komisije u Briselu. On je za tabloid “Bild” izjavio: “Borimo se protiv mutiranog virusa na granici s Češkom i Austrijom. Komisija EU trebala bi nas podržati, a ne da nas jeftinim savjetima sapliće.” Dosta mu je bilo, kako je rekao, to što je Komisija napravila dovoljno proposta prilikom naručivanja vakcina. Glasnogovornik Evropske komisije je u petak istakao da su šefovi država i vlada EU-a odlučili da se uvođenje graničnih kontrola dogovara i koordinira. Komisija, kako je istaknuto, očekuje da će se to ispoštovati, također i u njemačkom slučaju. Horst Seehofer je ovu informaciju vjerovatno shvatio kao kritičku primjedbu.

Stroži propisi o ulasku u zemlju već se primjenjuju između nekoliko zemalja EU-a. Na primjer, Njemačka je također zabranila ulazak iz Portugala i Slovačke. Međutim, s tim zemljama ne postoje kopnene granice. Prošle godine su šefovi država i vlada EU-a nekoliko puta tvrdili da bi granice šengenskog područja definitivno trebale ostati otvorene nakon bolnog iskustva u proljeće 2020. godine.

(Dw)

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA