20.5 C
Sarajevo
20.05.2024

Portugal traži negativan test na koronavirus od putnika iz Kine

Portugal će od putnika na aerodromima koji stignu iz Kine zahtijevati negativan test na koronavirus, ne stariji od dva dana u odnosu na datum putovanja, rekao je u petak ministar zdravstva, čime slijedi odluke pojedinih drugih država o uvođenju sličnih ograničenja.

 Spomenute mjere stupaju na snagu u nedjelju u ponoć, a ”avioprijevoznici odgovorni su za pridržavanje istih prilikom ukrcavanja putnika”, stoji u izjavi ministra.

Osim toga, razmatra se mogućnost da nekoliko putnika na letovima iz Kine u subotu budu podvrgnuti posebnom testu ”kojim se nastoje otkriti nove varijante virusa, kako bi se adekvatno procijenila epidemiološka situacija”, dodaje se u izjavi.

Vlade širom svijeta već su uvele ili razmišljaju o uvođenju sličnih pravila što se tiče putnika koji dolaze iz Kine, gdje je zabilježen značajan porast broja zaraženih koronavirusom nakon ublažavanja strogih epidemioloških pravila u toj zemlji. Kina je do sada odbacila kritike na račun službene statistike koju objavljuje o slučajevima koronavirusa.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA