30 C
Sarajevo
19.06.2024

Širi se nova varijanta korona virusa, sve više pacijenata zaraženo sojem EG.5

Nova varijanta korona virusa, pod nazivom EG.5, već se uveliko širi Sjedinjenim Američkim Državama, a sve više hospitaliziranih pacijenata boluje upravo od ovog soja Covida-19.

Na nacionalnom nivou, EG.5 je uzročnik oko sedamnaest posto novih slučajeva korona virusa u zemlji. EG može zvučati kao potpuno nova vrsta virusa, ali nije; to je soj iz porodice Omicron. Riječ je o postepenom širenju virusa, suprotno od onoga kako se širio Omicron.

Kako prenosi CNN, ova mutacija se i ranije pojavljivala u drugim varijantama korona virusa. Naučnici nisu sigurni koje nove simptome virus nosi, ali naučnici i medicinari se najviše bave onim šta je ovaj soj “naslijedio” od ostalih sojeva.

- OGLAS -

Mutacija 465, čiji je produkt EG.5, prisutna je u oko 35 posto slučajeva korona virusa prijavljenih širom svijeta. Izvan SAD, EG.5 brzo raste u Irskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Japanu i Kini. Svjetska zdravstvena organizacija ga je nedavno dodala na svoju listu varijanti pod nadzorom.

Epidemiolozi misle da je ljudsko ponašanje glavni razlog ponovne prisutnosti korona virusa. Oni ukazuju na promjene poput rekordne vrućine koja dovodi više ljudi u zatvorene prostore na klimatizaciju, što pomaže širenju virusa. Ljetna putovanja šalju ljude izvan njihovih normalnih društvenih krugova, što prenosi viruse na nove žrtve. Đaci se vraćaju u klupe, a kao što roditelji znaju, domaći zadatak nije jedina stvar koju djeca donose kući iz učionica, piše CNN.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA