5.5 C
Sarajevo
25.02.2024

Trideset miliona slučajeva zaraze koronavirusom u svijetu

Čvrsto u fokusu stoji Indija kao posljednji epicentar zaraze, iako Sjeverna i JUžna Amerika kombinovano broje skoro polovicu svih slučajeva u svijetu.

Globalni dnevni broj novih slučajeva zaraze posljednjih je dana dosegnuo rekordne razine te je zabilježena i smrt blizu 1 miliona ljudi, dok se istodobno ubrzava međunarodna utrka za razvoj i distribuciju vakcina.

Službeni broj slučajeva koronavirusa u svijetu sada je više od pet puta veći nego broj slučajeva oboljevanja od teške gripe koji se zabilježi godišnje, pokazuju podaci Svjtske zdravstvene organizacije (WHO).

- OGLAS -

Širom svijeta zabilježen je skoro 1 milion smrti povezanih s koronavirusom, što u značajnoj mjeri nadilazi broj smrti povezanih s klasičnom gripom koji se godišnje kreće između 290.000 i 650.000.

Indija je u srijedu postala druga zemlja na svijetu, iza Sjedinjenih Država, koja bilježi više od pet miliona slučajeva. Ova južnoazijska država, druga najmnogoljudnija na svijetu, od sredine augusta bilježi više slučajeva nego Sjedinjene Države i sama broji nešto preko 16 posto ukupnog broja slučajeva u svijetu.

Sjedinjene Države imaju oko 20 posto globalnih slučajeva, iako imaju samo 4 posto svjetske populacije. Brazil, treća najgore pogođena zemlja na svijetu, ima oko 15 posto globalnih slučajeva.

Trebalo je 18 dana da broj slučajeva zaraze u svijetu poraste sa 25 miliona na više od 30 miliona. Također je trebalo 20 dana da bi broj porastao sa 20 miliona na 25 miliona i 19 dana da poraste s 15 na 20 miliona.

Globalna stopa novih slučajeva se usporava odražavajući napredak koji bilježe mnoge zemlje u borbi s bolešću, uprkos nekim velikim povećanjima broja slučajeva.

Zdravstveni stručnjaci ističu da službeni podaci gotovo sigurno pokazuju manji broj slučajeva i infekcije i smrti nego što on stvarno iznosi, pogotovo u zemljama s ograničenim kapacitetima za testiranje.

Utrka za razvoj vakcina protiv koronavirusa i njegovo donošenje na tržište posljednjih se sedmica sve jače zahuktava, a globalno se bilježi oko 200 kandidata za to.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da bi njegova zemlja mogla imati vakcinu spremnu za distribuciju uoči predsjedničkih izbora 3. novembra, dok je kineski zdravstveni dužnosnik ove sedmice najavio da bi KIna mogla imati vakcinu spremno za javnu upotrebu najranije do novembra.

Iako raširenost koronavirusa još uvijek daleko zaostaje za španskom gripom 1918. godine, koja je zarazila oko 500 miliona ljudi, ubivši barem 10 posto njih, stručnjaci se brinu da dostupni podaci potcjenjuju stvarni utjecaj pandemije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA