12.7 C
Sarajevo
19.09.2024

U Belgiji i Maleziji evidentirani slučajevi zaraze korona virusom

Slučajevi zaraze korona virusom zabilježeni su u Belgiji i Maleziji, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministrica zdravstva Belgije Maggie De Block podsjetila je kako je u nedjelju iz Wuhana, kineskog grada u kojem je izbio korona virus, evakuirano devet državljana Belgije.

Kod jedne od devet evakuiranih osoba zabilježena je zaraza, rekla je De Block koja je dodala kako su testovi urađeni i za drugih osam osoba, ali da virus nije dijagnosticiran.

- OGLAS -

De Block je rekla kako je zaražena osoba prevezena u bolnicu Saint Peter’s te da bolnica posjeduje potrebna iskustva i opremu.

Također, malezijski mediji su saopćili kako je 41-godišnji muškarac iz Selangora, potražio ljekarsku pomoć zbog povišene temperature zraka i grlobolje.

- Advertisement -

Pacijent je navodno tokom posjete Singapuru od 16. do 23. januara bio u kontaktu s kineskim poduzetnicima.

Ministar zdravstva Dzulkefly Ahmad saopćio je kako će karantin pacijenta biti nastavljen.
Od posljedica zaraze korona virusom u Kini preminulo je 425 osoba, a izliječene su i iz bolnice otpuštene 632 osobe.

U saopćenju Nacionalne zdravstvene komisije Kine (NHC) navodi se da je do sada potvrđena zaraza virusom 2019-nCoV kod ukupno 20.438 pacijenata, dok je pod prismotrom 171.000 ljudi za koje se sumnja da su zaražene.

Korona virus se početkom godine pojavio i brzo proširio u kineskom gradu Wuhanu, a slučajevi zaraze potvrđeni su u više zemalja širom svijeta. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je stanje globalne opasnosti.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA