15 C
Sarajevo
27.07.2024

U Mađarskoj sve teža situacija, Orban se vakcinisao kineskom vakcinom

Mađarski premijer Viktor Orban vakcinisan je vakcinom protiv koronavirusa koje je razvio kineski Sinopharm, objavio je političar danas na svojoj službenoj Facebook stranici u trenutku u kojemu Mađarska nastoji ubrzati svoj program vakcinisanja građana.

Mađarska je u srijedu postala prva članica Europske unije koja je počela vakcinisati svoje građane vakcinom kineskog Sinopharma nakon što je u program vakcinisanja uključila i ruski Sputnik V premda europski blok nije odobrio nijednu od spomenutih vakcina, prenosi Hina.

“Vakcinisan sam”, napisao je Orban, objavivši fotografije na kojima se vidi kako mu liječnik ubrizgava vakcinu te pokazuje kutiju u kojoj se nalazila bočica.

Raste broj zaraženih, moguće nove mjere

- OGLAS -

U petak je Orban najavio moguće pooštrenje restriktivnih mjera s obzirom na to da je dnevni broj novih slučajeva zaraze koronavirusom porastao do najviše razine u ovoj godini te se očekuje da će se mađarske bolnice u iduće dvije sedmice suočiti s velikim izazovima.

Stotine ljudi izašle su u nedjelju na trgove u glavnome gradu Budimpešti prosvjedujući na taj način protiv pooštrenih mjera zatvaranja.

- Advertisement -

Ruska i kineska vakcina mađarskim se građanima daje uz vakcinu Pfizer-BioNTecha, Moderne i AstraZenece.

Mađarski premijer je rekao da će svih 2.5 do 2.6 miliona Mađara koji su se dosad prijavili za vakcinisanje protiv covida-19 dobiti bar jednu dozu do Uskrsa, odnosno do početka aprila.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA