6.6 C
Sarajevo
24.02.2024

WHO: Svi kontakti moraju se testirati, bez obzira imaju li simptome ili ne

To je preporuka stručnjaka WHO-a, upitanih na konferenciji za novinare o stanju u Sjedinjenim Državama gdje su epidemiolozi ocijenili da testovi nisu potrebni za one koji nemaju simptome bolesti.

U odgovoru na pitanja novinara o toj temi, epidemiologinja WHO-a Maria Van Kerkhove nije komentirala stanje u Sjedinjenim Državama, ali je rekla da ta UN-ova agencija preporučuje da se, ako je moguće, svi “kontakti testiraju, neovisno o razvoju simptoma”.

“Znamo da osobe koje imaju simptome prenose virus, a znamo i da osobe koje nemaju simptome također mogu prenijeti virus”, izjavila je.

- OGLAS -

Ona je naglasila važnost testova, koji bi se trebali upotrijebiti za pronalaženje aktivnih slučajeva i njihovo izoliranje i za traženje njihovih kontakata.

Promjena američkih smjernica je diskretno obavljena u ponedjeljak na stranici Centra za prevenciju i borbu protiv bolesti (CDC), a mediji su upozorili na upliv Bijele kuće na tu odluku.

Predsjednik Donald Trump je više puta ocijenio da njegova zemlja treba manje testirati i da testovi daju lošu sliku vođenja pandemije koronavirusa u Sjedinjenim Državama.

Podaci iz SAD-a govore o više od 5,8 milijuna potvrđenih slučajeva covida-19 i blizu 180.000 umrlih.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA