Begova čorba za četiri osobe
Sastojci:
· jedna polovina pileta;
· jedan niz suhe bamje;
· polovica limuna;
· manja veza peršunovog lista;
· jedan komad mrkve;
· četiri kašike pavlake;
· jedna kašika maslaca;
· jedna kašika ulja;
· dvije kašike brašna;
· šolja i po mlijeka;
· jedan limun.
Priprema: Pile rasjeći i staviti da se kuha u slanoj vodi, dodati mrkvu isječenu na kockice i pola limuna. Kada je piletina skuhana – izvaditi iz šerpe i usitniti. U jednu posudu popržiti brašno, dodati maslac i ulje… Kada se masa sjedini, dodati mlijeko, u masu dodati pileći fond i pustiti da se sjedini. Pripremljeno meso i mrkvu dodati u šerpu, lagano pomiješati. Suhu bamju prokuhati u slanoj vodi, pa je dodati u čorbu i sačekati da se sastojci sjedine, pa servirati u tanjir. Čorbu posuti sjeckanim peršunovim listom i, po želji, dodati pavlaku.
Šarena dolma za četiri osobe
Sastojci:
· dva paradajza;
· dvije tikvice;
· tri paprike;
· 600 grama mljevenog mesa;
· jedna kašičica soli;
· jedna kašičica bibera;
· dva krompira;
· dva čehna bijelog luka;
· jedna šolja riže;
· jedan decilitar ulja;
· jedna kašičica soli;
· jedna kašika paradajz-pirea;
· jedna glavica crvenog luka;
· jedna kašičica mljevene paprike;
· manja veza peršunovog lista.
Priprema: U šerpu dodati ulje da se zagrije, zatim dodati sitno sjeckani crveni luk i bijeli luk. Dodati mljeveno meso i dinstati na tihoj vatri, posoliti i pobiberiti, pa lagano promiješati. Kada je meso prodinstano, dodati ostatak mesa i malo riže, pa sve pomiješati. U masu dodati mljevenu papriku. Sa pripremljenom masom puniti tikvice, paradajz i papriku. Povrće redati u šerpu. Sve pouljiti i peći u rerni oko trideset minuta na 200 stepeni.Krompir oguliti i isjeći na krupnije komade. Skuhati krompir u slanoj vodi, pa ga servirati kao podlogu šarenoj dolmi. Dolmu preliti sosom od paradajz-pirea i pilećeg fonda. Dolmu posuti sjeckanim peršunovim listom.