Otkrivamo vamsve trikove za pripremu ovog jela – od odabira najboljih patlidžana, preko savjeta za punjenje, pa sve do savršene tehnike pečenja. Uz to, otkrit ćemo vam i kako upariti ovo jelo s raznim prilozima i umacima koji će dodatno obogatiti okus.
Sastojci za četiri osobe:
tri patlidžana;
jedna kašika jabučnog octa.
Fil:
500 grama mljevenog mesa;
200 grama riže okruglog zrna;
jedna glavica sitno sjeckanog luka;
jedno čehno bijelog luka;
jedna mrkva, sitno rendana;
jedna veza peršuna, sitno sjeckana,
jedna kašika sirupa od nara;
jedna kašika limunovog soka;
jedna kašika paste od paprike;
jedna kašika paste od paradajza;
ulje;
so, biber, mljevena crvena paprika, kumin, sušena menta.
Umak:
maslinovo ulje, maslac;
jedna kašika paste od paradajza;
jedna kašika paste od paprika;
dvije kašike sušenog paradajza iz ulja, sitno sjeckanog;
jedan limun, iscijeđen;
jedna kašičica gustina;
jedna kašika šećera.