Šarene dolme vratit će vas nazad u djetinjstvo svojim mirisom i okusom. Kremasti pire-krompir savršen je dodatak tradicionalnim dolmicama. Večerašnji iftar odisat će tradicijom, a miris i okus koji će se širiti iz vaše kuhinje neodoljivo će podsjećati na dragocjene trenutke provedene sa najmilijim.
ŠARENE DOLME
Sastojci za šest osoba:
četiri manje tikvice;
dva manja patlidžana;
četiri zelene male paprike;
šest komada paradajza;
četiri mala krompira;
četiri glavice sitnijeg luka;
jedna kašika octa.
Fil:
500 grama mljevenog mesa;
jedna glavica luka, sitno sjeckana;
jedna kašika ulja;
dva čehna bijelog luka;
dvije mrkve;
vezica peršuna i celera;
200 grama riže;
jedna kašika paradajz paste;
jedna kašika paprika paste;
so, biber, crvena mljevena paprika, sušeno povrće dodatak jelima.
Umak:
150 grama maslaca;
jedna glavica luka, sitno sjeckana;
jedan paradajz, sitno sjeckan;
jedan litar goveđeg temeljca;
jedna kašika paste od paradajza;
jedna kašika paste od paprika;
so, biber, aleppo papričica;
100 grama kisele pavlake;
100 grama vrhnja za kuhanje;
100 grama kajmaka.
PIRE-KROMPIR
Sastojci za četiri osobe:
jedan kilogram krompira;
mlijeko;
maslac;
so;
muškatni orah.