13.8 C
Sarajevo
29.09.2024

Matthias Fink: “Srebrenica je moja rana! Vezan sam za žrtve genocida! Svijet je izdao Bošnjake!”

Gost "Bosanskog vjestnika" bio je čovjek koji je na hiljadu stranica dokumentovao hronologiju genocida.
Matthias Fink njemački je historičar, novinar i autor knjige „Srebrenica – hronologija jednog genocida".

Fink nije ratne godine proveo u Bosni i Hercegovini, ali je duboko dirnut patnjom bosanskog naroda, a nakon susreta sa Zuhrom Osmanović – Mirnesovom majkom u jednom izbjegličkom kampu pokraj Minhena, odlučio zadokumentovati ratne strahote. Godinama nakon rata, Fink se bavio istraživanjem srebreničkog genocida, sakupljao informacije od svjedoka i budno pratio suđenja Tribunala u Haagu. Tada i počinje pisati knjigu pod pokroviteljstvom Instituta za društvena istraživanja u Hamburgu, koji važi za jedan od najznačajnijih i najutjecajnijih u Njemačkoj. Knjiga je ugledala svjetlost dana 2016. godine na promociji u Hamburgu. Njemačko izdanje knjige može se naći u njemačkim bibliotekama i naučnim institutima, a autor Matthias Fink nije se bavio mišlju da je prevede na bosanski jezik, no tada mu se javlja Avdija Alibašić, nastavnik historije i filozofije iz Doboja, koji je 1994. godine kao izbjeglica došao u Njemačku i predlaže da se knjiga prevede i izda i u Sarajevu. 2020. godine to je i urađeno, a knjiga odštampana. 2021. godine snimljena je i u audioverziji u saradnji sa Bibliotekom za slijepa i slabovidna lica BiH.

Tokom svog boravka u Bosni i Hercegovini, Matthias Fink posjetio je i Potočare.

“Odem tamo i vratim se, a duša mi ostane”, kazao je tokom jedne od posjeta.

- OGLAS -

Impresivna je biografija autora hronologije srebreničkog genocida. Rođen je u poratnoj Njemačkog 1948. godine. Studirao je američke studije i političke nauke, a zatim studij za savremenu historiju u Minhenu. Doktorirao je 1978. godine. Radio je 35 godina kao novinar, autor i producent političkih i dokumentarnih reportaža. Kao vanjskopolitički korespodent izvještavao je iz Srednje i Južne Amerike, Irske, Vijetnama, Palestine… Decenijama je važio za jednog od najboljih vanjskopolitičkih komentatora.

Jedne prilike, tokom boravka u Bosni i Hercegovini, iznio je genezu stanja na ovim prostorima.

- Advertisement -

„U nesigurnim vremenima, kao što su današnja, treba samo mala iskra da se napravi velika vatra… a neki ljudi, poput Milorada Dodika, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, kao da su se počeli igrati tim iskrama. Bojim se i toga da u isto vrijeme ostatak Evrope nimalo nije svjestan opasnosti… a to me podsjeća na kraj osamdesetih i početke devedesetih. Zbog toga sam jako uznemiren.“ 

Cijelo gostovanje Matthiasa Finka pogledajte u videoprilogu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA