Pileći fatteh prava je gastronomska poslastica. Slojevi hrskave tortilje, sočne piletine kremastog jogurta i začina upotpunjeni su aromatičnim preljevima. Omiljenu tradicionalnu poslasticu – tufahiju pravimo na nešto drugačiji način, u pekmezu od jabuka.
Sastojci za 3 osobe:
- 1 konzerva slanutka od 400 g, isprana/ocijeđena
- 2 El Grito tortilje
- 1 kašika maslaca
- 2 kašike maslinovog ulja
- 500 g pilećih prsa, narezanih na trakice
- 1 kašika čvrstog jogurta
- 1 kašičica crvene ljute paprike
- 1/4 kašičica kurkume
- 1 kašika paste od đumbira i bijelog luka
- 1 kašika soka od limuna
- Posolite po ukusu
- 1/2 kašičice bibera
- 2 kašike svježe sjeckanog peršuna
- 1 šolja sjemenki nara
- 1 šolja prženih indijskih oraha ili pinjola
Sastojci za umak od jogurta:
- OGLAS -
- 1 šolja čvrstog jogurta
- 1-2 kašike tahini paste
- 1 kašika soka od limuna
- 1 čehno sitno sjeckanog bijelog luka ili Toum umaka
- Posolite i pobiberite po ukusu
- Svježe sjeckani peršun
TUFAHIJE SA JABUKOVIM PEKMEZOM
Sastojci za 2 osobe:
- Advertisement -
- 2 jabuke sorte Golden delicious
- Sok jednog limuna
- Agda
- ½ l vode
- 200 g pekmeza od jabuka ili krušaka
- Sok i korica jednog limuna
Nadjev
- 1 kašika sojinog mlijeka sa okusom vanilije
- 50 g mljevenih oraha
- 50 g sjeckanih oraha
- cimet, tonka, extrakt vanilije
- Rendana korica limuna
- 1 kašika agde
- 1 kašika rastopljenog kokosovog ulja ili maslaca
- 1 kašika muscovado šećera ili smeđeg nerafiniranog šećera
- 50 ml kokosovog vrhnja ili vrhnja za šlag
- 2 kandirane višnje ili kandirani đumbir
- OGLAS -