Ovo tradicionalno kulinarsko blago spaja svježe povrće i mirisne začine i stvara jelo bogato okusima. Lako se prilagođava, pa postoji mnogo varijacija i načina pripreme, a mi vam donosimo verziju sataraša sa nešto drugačijom tehnikom kuhanja. Jednostavan za pripremu, a bogat u okusu – sataraš je savršeno jelo za svaku priliku!
LIMUN PILEĆI FILETI (dvije porcije):
400 grama pilećih fileta;
jedna kašika ulja;
jedna kašika maslaca – hladnog;
dvije kašike brašna;
so;
biber;
jedan-dva limuna.
SATARAŠ SALATA (dvije porcije):
dvije paprike;
dvije manje tikvice;
dva manja patlidžana;
jedan luk srebrenac;
jedno čehno bijelog luka;
½ šolje sjeckanog peršuna;
jedna kašičica timijana;
jedna kašičica origana;
so;
biber;
dvije-tri kašike palente i kukuruznog brašna – pomiješano;
jedan-dva paradajza – nasjeckana na kockice;
maslinovo ulje;
jabučni ocat.
LIBANONSKI TOUM UMAK
četiri glavice bijelog luka (oko 250 grama);
470 mililitara ulja neutralnog okusa;
80 mililitara svježe cijeđenog limunovog soka;
jedna kašičica krupne morske soli.