1.6 C
Sarajevo
20.12.2024

“Novi okusi bosanske sofre”: Sataraš salata, limun-fileti i Toum umak

U emisiji "Novi okusi bosanske sofre" – vodimo vas na putovanje kroz kulinarsku tradiciju naše zemlje.
Sataraš – jedno od najomiljenijih jela na čitavom Balkanu!

Ovo tradicionalno kulinarsko blago spaja svježe povrće i mirisne začine i stvara jelo bogato okusima. Lako se prilagođava, pa postoji mnogo varijacija i načina pripreme, a mi vam donosimo verziju sataraša sa nešto drugačijom tehnikom kuhanja. Jednostavan za pripremu, a bogat u okusu – sataraš je savršeno jelo za svaku priliku!

LIMUN PILEĆI FILETI (dvije porcije):

400 grama pilećih fileta;

- OGLAS -

jedna kašika ulja;

jedna kašika maslaca – hladnog;

- Advertisement -

dvije kašike brašna;

so;

biber;

jedan-dva limuna.

SATARAŠ  SALATA (dvije porcije):

dvije paprike;

dvije manje tikvice;

dva manja patlidžana;

jedan luk srebrenac;

jedno čehno bijelog luka;

½ šolje sjeckanog peršuna;

jedna kašičica timijana;

jedna kašičica origana;

so;

biber;

dvije-tri kašike palente i kukuruznog brašna – pomiješano;

jedan-dva paradajza – nasjeckana na kockice;

maslinovo ulje;

jabučni ocat.

LIBANONSKI TOUM UMAK

četiri glavice  bijelog luka (oko 250 grama);

470 mililitara ulja neutralnog okusa;

80 mililitara svježe cijeđenog limunovog soka;

jedna kašičica krupne morske soli.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA