Otkrivamo vam tajnu savršene pileće supe sa knedlicama, a svježi ljubičasti kupus iz našeg omiljenog koristimo za zdravu i neobičnu deliciju – ljubičanstvenu krem supu koja će vas osvojiti svojim jedinstvenim izgledom i okusom.
PILEĆA SUPA SA GRIZ NOKLICAMA
Sastojci za pileći temeljac 6-8 osoba:
- OGLAS -
- 1 kg pilećih leđa, bataka ili krilaca
- 2.5l hladne vode
- 3 luka, polovice sa prvim slojem ljuske prepolovljene i zapečene
- 1 prasa, narezana na kolutove
- 1-2 mrkve, narezane na kolutove
- 2 lista celera, narezan na ploške
- 1 korijen peršuna, narezan na kolutove
- ½ korijena celera, narezan na veće komade
- 1-2 čehna bijelog luka
- 2 lista svježeg lovora
- 1 grančica timijana
- nekoliko stabljika peršuna
- 1 komad đumbira
- Sol, zrna bibera, kurkuma
- 1 šolja svježe sjeckanog peršuna za posip gotove supe
Sastojci za griz noklice/knedlice:
- 2 jaja
- sol, ¼ kašičice kurkume
- Sitno nasjeckan peršun
- 4 kašike ulja
- 80 g griza
- 10 g kukuruznog brašna
- 10 g palente
LJUBIČANSTVENA SUPA
- Advertisement -
(za 2 osobe)
Sastojci:
- 1/2 glavice ljubičastog kupusa (narezan na ploškice)
- 1 ljubičasti luk (sjeckan na kockice)
- 3 čehna bijelog luka (sjeckan)
- 2 kruške sorte Abata (oguljena i nasjeckana)
- Sol, biber i muškatni oraščić
- 2 kašike maslinovog ulja
- Voda (kojom ćemo prekriti ostale sastojke)
Dodaci:
2 kašike čvrstog jogurta ili vrhnja za kuhanje ili kokosovog vrhnje za vegan verziju
1 kruška sorte Abata (oguljena i izrezana na kockice, a zatim pomiješana sa 1 kašikom limunovog soka)
- OGLAS -