6.6 C
Sarajevo
14.09.2024

Torlaković: U posljednjih 10 godina u svijetu se utopilo preko 2 i po miliona ljudi!

Torlaković: Lako je reći iz ove pozicije, ali važno je ne paničiti! Zauzeti ležeći položaj i plutati, kako bismo oslobodili disajne puteve!
Pripadnici Policijske uprave Prijedor od sinoć tragaju za 45-ogodišnjim H.Š . Policiji je prijavljeno jučer u 19:30 h da je nestao u rijeci Sani. Nadamo se da će ova potraga biti uspješna, a nestali Prijedorčanin živ i zdrav. Nažalost, posljednjih dana čitamo o utapanjima u rijekama i jezerima. Prije samo nekoliko dana ronioci su u Jajcu pronašli dva tijela. Zašto dolazi do utapanja, zašto je ono uvijek učestalo u ovom periodu i kako se zaštititi, u Bosanskom vjestniku razgovarali smo sa Aldvinom Torlakovićem, doktorom nauka u oblasti sporta i tjelesnog odgoja, te SSI lifeguard instruktorom.

„Prema procjenama Svjetske Zdravstvene Organizacije, odnosno statistike na koju se oni baziraju, u posljednjih desetak godina u svijetu je život izgubilo preko 2 i po miliona ljudi kao posljedica utapanja. Nažalost, utapanje spada među 10 najčešćih uzroka smrti kod djece i omladine u dobi od 1 do 25 godina. U Hrvatskoj i Crnoj gori utopi se između 90 i 100 osoba godišnje. U BiH se broj povećava, što je zabrinjavajuće“, rekao nam je Torlaković.

Torlaković pojašnjava da do utapanja, među ostalim, dolazi zbog slabih vještina plivanja, slabe kondicije, ulaska u vodu neposredno nakon obroka ili dugog boravka na suncu, ali ponajviše zbog panike.

„Kada se utopljenik nađe pod vodom duže od minute, preko 90 posto šanse je da preživi bez problema. Važno je ne prilaziti osobi odmah, to je tzv. druga faza, jer ćemo ugroziti i vlastiti život. U prvoj fazi dok još komunicira, pružiti neki predmet kao slamku spasa. Olimpijski bazen Otoka od ove godine daje i međunarodni certifikat, za sve koji su zainteresovani da se bave spasilačkim radom u BiH i bilo gdje u svijetu“, zaključio je Torlaković.

- OGLAS -

Kompletan razgovor pogledajte na našem YouTube kanalu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA