15 C
Sarajevo
20.09.2024

Jasmin Mešković: Karadžić bio gospodar života i smrti, a mi moramo biti u funkciji žrtava i stvaranju povjerenja među ljudima

Reporter Face televizije Admir Salihović se nalazi u Hagu gdje će pratiti konačnu presudu Radovanu Karadžiću. Uživo s lica mjesta javio se sa Jasminom Meškovićem, Bakirom Hasečić, Jasminom i Nevenkom Tromp.

Gost Vjestnika u Hagu bio je predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković te je govorio a aktuelnostima vezanim za konačnu presudu Radovanu Karadžiću.

„To pitanje presude je vrlo aktuelno. Mi u Savezu logoraša želimo da se u najmanju ruku potvrdi prvostepena presuda Karadžiću. Nadamo se da će mu se dokazati krivica. On je bio gospodar života i smrti, te sa svojim strukturama izvršio genocid u Bosni i Hecegovini“, rekao je Mešković.

- OGLAS -

Danas, nakon mnogobrojnih presuda stanje nije bolje. Suživot i mir ne stanuju na prostorima BiH, a u prilog tome ide i nedavno održani skup četnika u Višegradu.

„Presude prije ove nisu ništa doprinijele kako bi se stvorilo pomirenje među ljudima u BiH. Mi moramo više poraditi kada je u pitanju kultura sjećanja. Brzo zaboravljamo. Strah me da i ovu presudu u roku od 24 sata zaboravimo. Bojim se da je vrlo malo nas uspjelo pročitati uopšte tu presudu i pročitati dokaze. Najveći uspjeh BiH će biti ako budemo znali izučavati tu presudu i ako budemo u funkciji žrtava i stvaranja povjerenja među ljudima. Kakva god da bude presuda, ona neće imati efekta ako se ne ostvari ovo“, naglasio je Mešković te dodao:

- Advertisement -

„Ne želim da vjerujem da pored toliko dokaza se može desiti da on bude oslobođen. Nadam se da će biti osuđen po svim tačkama optužnice i da će mu se staviti na teret odgovnornost kada je u pitanju genocid u BiH“, zaključio je Mešković.

Ovo je ujedno bila i najava za sutrašnje specijalno izdanje Centralnog dnevnika koje počinje u 12 sati, a prilikom kojeg ćete imati priliku pratiti sve aktuelnosti uživo kao i izricanje  konačne presude Radovanu Karadžiću. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA