15.5 C
Sarajevo
20.05.2024

Prognoza vremena za subotu, 18.04.2020.

Početkom sedmice svjedočili smo snijegu i niskim temperaturama zraka, u srijedu ujutro dočekali smo minuse i mraz, a od tog trenutka bilo je dovoljno da u svega 48h uskočimo u pravo ranoljetno obilježje, sa temperaturama zraka koje su se danas, primjerice, u Zenici, približile brojci od 27 ºC.

Sutra još toplije, pa nerijetko lokalno na istoku i sjeveru Bosne te brojke se mogu približiti uz sunčano vrijeme i brojci od oko junskih 29 ºC. No, sutra će nam se nebo malo zamutiti, kako će u naše krajeve stići i manja količina saharskog pijeska čija posljedica je ciklonalno polje nad područjem Magreba.

I dalje se nalazimo u polju srednje ujednačenog ili malo povišenog atmosferskog pritiska u slabom gradijentnom polju, a sjevernije od nas vidljiv je frontalni poremećaj. On će uskoro, kao i obično, zastati u Alpama, a u nedjelju poslijepodne preći granicu Slovenije i Hrvatske, a vrlo brzo potkraj nedjelje predvečer zahvatiti sjeverna područja Bosne i nagovijestiti osjetno svježiji početak sedmice.

- OGLAS -

Po visini sutra i dalje nam pritječe topao, ali i vlažan zrak, a termobarički greben je u slabljenju. Prijepodne u većem dijelu Bosne i Hercegovine prevladavat će sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura zraka većinom od 6 do 14 ºC.

U drugom dijelu dana osjetit ćemo da vlažniji zrak struji po visini kroz formiranje oblaka, koja se najprije formira uz južnu stranu Dinarida, a na planinama prolazno tokom dana može biti i pretežno oblačno, no zadržava se suho vrijeme. U ostatku zemlje sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost. Prema kraju dana povećanje oblačnosti uslijedit će sa zapada i jugozapada.

- Advertisement -

Vjetar slab do umjeren, u većem dijelu zemlje južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom od 23 do 27 ºC, na istoku i sjeveru Bosne lokalno do 29 ºC. U nedjelju više oblaka, a frontalni poremećaj se u večernjim satima premješta preko naše zemlje.

Prostrujat će osjetno hladniji zrak, pa će to biti uvod u sedmicu koja će biti znatno svježija u odnosu na protekle ranoljetne dane, no i dalje čini se bez značajnijih količina padavina koje bi ublažile višemjesečnu sušu. Napomenimo da deficit padavina u većem dijelu Bosne traje još od ljeta 2019. godine, a konkretne, beneficijalne kiše i dalje nema na vidiku.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA