15.5 C
Sarajevo
20.05.2024

Pronoza vremena – 09. 04. 2020.

Naša zemlja se i dalje nalazi pod utjecajem prostranog polja anticiklone koja podržava stabilne vremenske prilike, u polju slabih gradijenata, a prema našim područjima sa zapada po visini pritječe toplija zračna masa.
 
Prijepodne će prevladavati pretežno sunčano vrijeme. Jutarnja temperatura zraka većinom od 1 do 7, na jugu Hercegovine od 7 do 13 ºC. Bez bitnije oblačnosti u drugom dijelu dana.
 
Zadržava se pretežno sunčano, ugodno toplo, na suncu i vruće, ali uz nisku vlažnost zraka koja se spušta ispod 20 %. Kako je gradijent pritiska oslabio, ni vjetar više nije jak kao proteklih dana.
 
Puhat će uglavnom slab do umjeren, istočnog smjera, u Hercegovini bura koja ima karakter fena spuštanjem u ravnicu. Slabljenjem vjetra, dotokom toplijeg zraka po visini te njegovim spuštanjem u prizemlje i najviše dnevne temperature će osjetnije porasti, i kretat će se od 19 do 25 ºC, na jugu Hercegovine, u mostarskoj dolini te na sjeveru Bosne lokalno i do 27 ºC. UV indeks u uslovima potpune vedrine je već dosta visok za april mjesec.
 
Sutra će u cijeloj zemlji njegova vrijednost iznositi od 6 do 7. Visoke dnevne temperature zraka su pred nama.
 
Sve do ponedjeljka ostaje sunčano, ali će uz dotok nešto vlažnijeg zraka po visini usloviti stvaranje male do umjerene oblačnosti od drugog dana vikenda, najprije na zapadu i sjeverozapadu Bosne, a tada će malo ojužiti.

 
 
 
 
 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA