15.5 C
Sarajevo
20.05.2024

Sladić upozorava: U narednim satima olujan vjetar, potom kiša i pljuskovi, u Hercegovini moguće i nevrijeme

U narednim satima očekuje se prelazak frontalnog poremećaja preko naše zemlje koji donosi kišu, pljuskove i grmljavinu većem dijelu zemlje, a u Hercegovini moguće je i grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnijim izljevima kiše, pa u kratkom vremenskom intervalu može pasti nerijetko i preko 20 litara kiše po kvadratnom metru.
 
Pred nailazak fronte južni vjetar još će pojačati.
 
Prognozni modeli, i to oni visokorezolucijski, kao što je ICON, ali i nešto malo manje slabije horizontalne rezolucije, ECMWF, pojačali su u zadnjem izračunu udare vjetra na području Sarajeva na oko 90 km/h, što svakako može usloviti materijalnu štetu, počupati stabla iz korijena, polomiti granje, ali i stvoriti probleme u telekomunikacijskom saobraćaju. S druge strane, globalni model, GFS model, još slabije rezolucije u odnosu na prva dva, je mnogo slabiji. Udari vjetra i dalje se drže na oko 70 km/h, što je i dalje dosta velika brzina.
 
Očekuje se da će vjetar biti najjači u našem gradu između 02 i 04 sata ujutro, nakon čega prevlast uzimaju kiša i pljuskovi. Sad je prilično jasno da je pred mnogima besana noć nakon koje će usljediti miran, ali i lijep dan.
 
Upozorenja FHMZ-a zaista nisu uzaludna. Zatvorite svoje prozore večeras.
 
  / 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA