20 C
Sarajevo
08.09.2024

Amerikanci razmišljaju o uvođenju sankcija dvojici izraelskih ministara iz krajnje desnice

Sastanak je sazvan u Bijeloj kući nakon odluke Izraelske vlade da izgradi dodatnih 5000 stambenih jedinica u naseljima i da legitimiše pet ispostava.

Vijeće za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući održalo je u srijedu sastanak na visokom nivou kako bi razgovarao o mogućim mjerama protiv jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

To je uključivalo razmatranje sankcija ministrima Bezalelu Smotrichu i Itamaru Ben-Gviru, koje Bidenova administracija smatra odgovornim za podrivanje sigurnosti na Zapadnoj obali, prenosi The Jerusalem Post.

Izvještaj ukazuje da je Bidenova administracija frustrirana politikom izraelske vlade širenja naselja na Zapadnoj obali i slabljenja palestinskih vlasti, napominjući da su neki ministri otvoreno povezani s ekstremističkim grupama naseljenika.

- OGLAS -

Sastanak je sazvan u Bijeloj kući nakon odluke Izraelske vlade da izgradi dodatnih 5000 stambenih jedinica u naseljima i da legitimiše pet ispostava.

Drugo ključno pitanje o kojem se razgovaralo bilo je nametanje sankcija protiv Smotricha i Ben-Gvira , za koje Bidenova administracija smatra da vode politiku izraelske vlade na Zapadnoj obali.

- Advertisement -

Ranije je Biden odbio da sankcioniše Smotricha i Ben-Gvira tvrdeći da SAD ne bi trebale uvoditi sankcije izabranim zvaničnicima u demokratskim zemljama.

Od tada su sankcije nametnute nekim pristalicama i saradnicima Smotricha i Ben-Gvira, ali ne i samim ministrima. Sada, mnogi zvaničnici u američkoj administraciji smatraju da bi ovo pitanje trebalo ponovo razmotriti.

Pred kraj sastanka, američki ambasador u Izraelu, Jack Lew, predložio je promjenu američke politike uključivanjem u dijalog sa Smotrichem u pokušaju da promijeni svoje ponašanje.

Američki zvaničnici su naveli da je cilj sastanka bio da se ispitaju različite opcije i da nisu donesene nikakve odluke. Naglasili su da bi svaku odluku o ovim pitanjima trebao donijeti lično predsjednik Biden.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA