20 C
Sarajevo
08.09.2024

Australija, Novi Zeland i Kanada pozvali na hitni prekid vatre u Gazi

Australija, Novi Zeland i Kanada pozvali su u petak na trenutni prekid vatre u Gazi i zatražili od Izraela da odgovori na sudu Ujedinjenih nacija koji je prošle sedmice presudio da su njegova okupacija palestinskih teritorija i tamošnja naselja nezakoniti.

“Izrael mora poslušati zabrinutost međunarodne zajednice”, navodi se u izjavi čelnika.

“Zaštita civila je najvažnija i uslov prema međunarodnom humanitarnom pravu. Ne može se natjerati palestinske civile da plate cijenu pobjede nad Hamasom. Tome mora doći kraj”, dodaju oni.

- OGLAS -

Čelnici su također saopćili da Izrael mora pozvati ekstremističke doseljenike na odgovornost za stalne akte nasilja protiv Palestinaca, preokrenuti svoj program naseljavanja na Zapadnoj obali i raditi na dvodržavnom rješenju.

Izraelska ambasada u Australiji u četvrtak je saopćilo da osuđuje činove nasilja protiv palestinskih zajednica.

- Advertisement -

Prošle je sedmice Međunarodni sud pravde (ICJ) saopćio je da je izraelska okupacija palestinskih teritorija i njegovih naselja nezakonita i da bi je trebalo povući što je moguće prije, što su njegovi najjači zaključci do sada o izraelsko-palestinskom sukobu.

U izjavi čelnika poziva se Izrael da “suštinski odgovori” ICJ-u.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova prošle je sedmice odbacilo mišljenje ICJ kao “temeljno pogrešno” i jednostrano, te ponovilo svoj stav da se političko rješenje u regiji može postići samo pregovorima.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu, Pojas Gaze i istočni Jerusalem – područja historijske Palestine koje Palestinci žele za državu – u bliskoistočnom ratu 1967. godine i otada je izgradio naselja na Zapadnoj obali i stalno ih širio.

Izraelski čelnici tvrde da teritorije nisu okupirane u pravnom smislu jer se nalaze na spornim područjima, ali ih Ujedinjene nacije i većina međunarodne zajednice smatraju okupiranom teritorijom.

U zajedničkoj izjavi, drugoj od februara, izražena je zabrinutost zbog eskalacije nasilja između Izraela i Hezbollaha, i rečeno da opasnost od šireg regionalnog rata čini prekid vatre u Gazi još hitnijim.

Izjava je uslijedila nekoliko sati nakon što je američka potpredsjednica Kamala Harris izvršila pritisak na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da pomogne u postizanju sporazuma o prekidu vatre u Gazi koji bi ublažio patnje palestinskih civila, što je bio oštriji ton od predsjednika Joea Bidena, prenosi Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA